Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов Шефът на парламентарната Комисия по култура представи 41 акварела и 14 скулптури глави, създадени през 2018 г.

Бяла открива дарителска сметка за моста на Колю Фичето

Мостът на Колю Фичето край Бяла. Снимка: Николай Каламов

Община Бяла открива дарителска сметка за реставрацията на моста на Колю Фичето. Предложението на кмета Димитър Славов /ГЕРБ/ е до Общинския съвет в града. До доброволното събиране на пари, с които да се спаси националният паметник на културата, се стигна след отказа на Министерството на културата /МК/ да финансира ремонта.

Общината няма средства, а МК заделя по 500 000 лв. годишно за реставрация и консервация на недвижими културни ценности. Преди 4 г. Бяла кандидатства, но не успява да спечели проект за моста по ОП „Регионално развитие“.

Другата възможност е чрез Окръжния исторически музей в румънския град Гюргево по проект от програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Румъния – България“ за развитието на природни, културни и исторически атракции. Условията изискват да се сключи споразумение с партньора за проекта и се осигури 2% съфинансиране, но до договор не се стига.

Мостът на Колю Фичето е общинска публична собственост. Устоите му са здрави, но когато река Янтра замръзне през зимата, се разрушават облицовката и уникалната скулптурна украса. Местни специалисти от години настояват Националният институт за недвижимото културно наследство да започне неотложни спасителни и консервационно-реставрационни работи.

Архитектурният шедьовър е включен в програмата на МК още преди 3 г. За необходимите тогава 5 млн.лв. се кандидатства по програма „Калейдоскоп“ на ЮНЕСКО. Пари обаче не се намират и МК препоръчва на общината да търси средства от фонд „13 века България“ и местния бюджет. Пряко сили местната управа е успяла да направи нощно осветление на моста.

***

Мостът е построен през 1865/68 г. от самоукия майстор Кольо Фичето по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Намира се в западната част на град Бяла и е известен като стария мост. Съоръжението се експлоатира интензивно до януари 1954 г., когато е построен новият мост. От 10.04.2000 г. мостът е архитектурно-строителен и художествен паметник с национално значение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.