Бяла открива дарителска сметка за моста на Колю Фичето

Мостът на Колю Фичето край Бяла. Снимка: Николай Каламов

Община Бяла открива дарителска сметка за реставрацията на моста на Колю Фичето. Предложението на кмета Димитър Славов /ГЕРБ/ е до Общинския съвет в града. До доброволното събиране на пари, с които да се спаси националният паметник на културата, се стигна след отказа на Министерството на културата /МК/ да финансира ремонта.

Общината няма средства, а МК заделя по 500 000 лв. годишно за реставрация и консервация на недвижими културни ценности. Преди 4 г. Бяла кандидатства, но не успява да спечели проект за моста по ОП "Регионално развитие".

Другата възможност е чрез Окръжния исторически музей в румънския град Гюргево по проект от програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Румъния – България" за развитието на природни, културни и исторически атракции. Условията изискват да се сключи споразумение с партньора за проекта и се осигури 2% съфинансиране, но до договор не се стига.

Мостът на Колю Фичето е общинска публична собственост. Устоите му са здрави, но когато река Янтра замръзне през зимата, се разрушават облицовката и уникалната скулптурна украса. Местни специалисти от години настояват Националният институт за недвижимото културно наследство да започне неотложни спасителни и консервационно-реставрационни работи.

Архитектурният шедьовър е включен в програмата на МК още преди 3 г. За необходимите тогава 5 млн.лв. се кандидатства по програма "Калейдоскоп" на ЮНЕСКО. Пари обаче не се намират и МК препоръчва на общината да търси средства от фонд "13 века България" и местния бюджет. Пряко сили местната управа е успяла да направи нощно осветление на моста.

***

Мостът е построен през 1865/68 г. от самоукия майстор Кольо Фичето по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Намира се в западната част на град Бяла и е известен като стария мост. Съоръжението се експлоатира интензивно до януари 1954 г., когато е построен новият мост. От 10.04.2000 г. мостът е архитектурно-строителен и художествен паметник с национално значение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони