Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Бяла открива дарителска сметка за моста на Колю Фичето

Мостът на Колю Фичето край Бяла. Снимка: Николай Каламов

Община Бяла открива дарителска сметка за реставрацията на моста на Колю Фичето. Предложението на кмета Димитър Славов /ГЕРБ/ е до Общинския съвет в града. До доброволното събиране на пари, с които да се спаси националният паметник на културата, се стигна след отказа на Министерството на културата /МК/ да финансира ремонта.

Общината няма средства, а МК заделя по 500 000 лв. годишно за реставрация и консервация на недвижими културни ценности. Преди 4 г. Бяла кандидатства, но не успява да спечели проект за моста по ОП „Регионално развитие“.

Другата възможност е чрез Окръжния исторически музей в румънския град Гюргево по проект от програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Румъния – България“ за развитието на природни, културни и исторически атракции. Условията изискват да се сключи споразумение с партньора за проекта и се осигури 2% съфинансиране, но до договор не се стига.

Мостът на Колю Фичето е общинска публична собственост. Устоите му са здрави, но когато река Янтра замръзне през зимата, се разрушават облицовката и уникалната скулптурна украса. Местни специалисти от години настояват Националният институт за недвижимото културно наследство да започне неотложни спасителни и консервационно-реставрационни работи.

Архитектурният шедьовър е включен в програмата на МК още преди 3 г. За необходимите тогава 5 млн.лв. се кандидатства по програма „Калейдоскоп“ на ЮНЕСКО. Пари обаче не се намират и МК препоръчва на общината да търси средства от фонд „13 века България“ и местния бюджет. Пряко сили местната управа е успяла да направи нощно осветление на моста.

***

Мостът е построен през 1865/68 г. от самоукия майстор Кольо Фичето по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Намира се в западната част на град Бяла и е известен като стария мост. Съоръжението се експлоатира интензивно до януари 1954 г., когато е построен новият мост. От 10.04.2000 г. мостът е архитектурно-строителен и художествен паметник с национално значение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.