Стратфор: Мигрантите тръгват през България

Балканският маршрут е напълно затворен, по тази причина мигрантите ще се опитат да проникнат в Европа през България и Албания, прогнозира агенция "Стратфор" в Анализ-прогноза за развитието на миграционната криза в ЕС през второто тримесечие на 2016 г., цитиран от БГНЕС. Мигрантския поток от Близкия изток за Гърция няма да отслабне и все повече бежанци ще се опитват да стигнат до Италия.

 Европейската комисия и германското правителство ще се опитат да запазят Шенгенското споразумение, разрешаващо свободното предвижване между държавите, но граничният контрол в някои европейски страни ще бъде запазен, особено след терористичните атентати в Брюксел.

Мигрантите ще продължават да се опитват да се доберат до бреговете на Гърция, понеже със затоплянето на времето ще стане по-лесно придвижването им. Действията на някои държави, като издигането на огради, пограничният контрол и квотите за предоставяне на убежище, ще продължат.

Тъй като главният балкански маршрут е напълно затворен, някои мигранти ще се опитат за проникнат на север в Европа по резервните маршрути – през Албания и България. 

Все повече бежанци ще се насочат към Италия. Част от мигрантите, които са проникнали в Европа през Албания, ще се опитат да пресекат Адриатическо море, за да влязат в Апенините.

Затоплянето на времето ще повлияе и на придвижването по маршрута, свързващ Северна Африка и Южна Италия.0 Някои съседни на Италия държави ще да решат да затворят своите граници, за да предотвратят предвижването на мигрантите на север. ЕС ще реши да създаде европейска гранична служба и брегова охрана, за да координира действията на граничните служби на отделните държави.

Страните от ЕС, които са по неговите външни граници, като Италия, Гърция, Полша и Унгария ще подкрепят тази идея. Ще продължат дебатите за бъдещето на Шенген. Страните, намиращи се по балканския маршрут, ще поискат Гърция да бъде извадена от Шенген, както и ще настояват за запазването на граничния контрол.

Германия и Италия ще подкрепят Гърция, в резултат на което тя ще остане член на зоната за свободно движение. Бежанската криза ще има политически последици в Германия.Ангела Меркел и занапред ще търси общоевропейски пътища за излизане от тази криза, но няма да ги намери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини