Морски вълци доволни, "рибата на народа" се появи по- рано : Мрежите натежаха от едра цаца

Мрежите на рибарите в Созопол и Приморско натежаха от едра цаца. В Несебър уловът също е добър. Тази година "рибата на народа", както я наричат мнозина, защото е сравнително най-евтина, е дошла към брега по- рано. Сега е най- хубавият сезон на едрата цаца. Върви по 2.50 лева килограма, коментира рибарят Дани Михайлов.

"По принцип цацата се появява в средата на април, но заради топлата зима е излязла по- рано. Обикновено се крие на 80- 90 метра навътре. Има я до края на април, след това изчезва и се появява пролетния сафрид", разказват морските вълци.

Уловът на калкан се забранява от днес /петък/. Затова дисциплинираните риболовци в последния ден на март извадиха всички мрежи. ИАРА е затегнала контрола и никой не смее да рискува да лови в забранения период- глобите са големи, а и конфискуват лодки. Тази година забраната идва по- рано, по принцип досега е била от 15- ти април.

В момента риболовците вадят освен едра цаца най- вече по даляните, също и попчета "на кошове". Инспектори от ИАРА ще следят във всяко морско градче, да няма сред рибата маломерен калкан.

Коментари

Задължително поле