Тихите протести са най-опасни

На 13 януари 1953 г. започва кампанията срещу лекарите убийци в СССР с уводна статия в официоза „Правда“, озаглавена „Подли шпиони и убийци под маската на професори лекари“.

Лекарите са опасно демонизирани като мошеници и здравни шашкъни



Протест за нормална работна среда, за наредби, които имат връзка с практиката, не се въвеждат часове преди влизането им в сила или не се отменят месец след като са приети. Това искат лекарите. Те не искат да слушат за милиардите на здравната каса, защото те не стигат до тях, а се въртят само в определени кръгове. И на пациентите им писна от тези мантри - че в здравеопазването само се краде и че някой си ни ги давал тези пари. Парите в сектора идват от гражданите, а не от министрите.

Сега в здравеопазването има десетки правни документи, които нямат връзка помежду си. Част от тях са отменени, други са обявени за противоконституционни. Междуфирмената задлъжнялост е в огромни размери - почти 500 млн. лв. си дължат помежду си участниците на здравния пазар заради неправилното управление на здравните вноски от страна на НЗОК и непрекъснатото вредителство от страна на МЗ. Лекарите са напълно демонизирани като мошеници и здравни шашкъни. Пациентите нямат абсолютно никаква представа какво могат да получат срещу здравните си вноски, какъв е пътят на лечението им, какви са правата им при новите правила и какви изобщо са тези нови правила.

Стигна се до пълния абсурд БСП - партията, която беше против въвеждането на солидарен модел на здравното осигуряване - да говори с много повече разумни аргументи и да звучи по-дясно, отколкото един депутат стоматолог от Рефоматорския блок с дълги години успешна частна практика, който защити министъра си с изцяло лява реторика.

Напреженията не стихват въпреки отворените писма за измислена подкрепа на зависими от покровителството на министъра организации.

Лекарите заплашиха с протест и на ръководството на съсловната им организации беше изпратена проверка от ДАНС. Заплашвали националната сигурност.

Джипитата спряха протеста. Тях ги излъгаха още с подписването на протокола от срещата със здравния министър. За съжаление лекарите са лекари. Те не са политици. Не могат да си представят какви са капаните на преговорите с властта - и паднаха в тях. Протоколът, разпространен от здравното министерство, беше написан съзнателно в техен ущърб и ги представя в лоша светлина, но джипитата дори не разбраха.

Колкото и да се прикриват проблемите, само до броени месеци ще тръгне лавината на недоволството - заради недостига на лекари по места и по специалности, заради липсата на направления, заради насилственото лечение по каса по местоживеене, заради неизбежността на изцяло частните плащания, понеже парите, които са заложени дори за раждане, са 4 пъти по-малко от необходимото, заради пръстовите отпечатъци, заради репресиите на държавата към лекарите, от което ще си изпатят най-много пациентите. Това са проблеми, които не се решават от ДАНС.

От всичко, което се случва в здравеопазването, става ясно, че на политическа партия ГЕРБ очевидно лекарите не им трябват - вече втори мандат за тях те са престъпници и мошеници, които искат пари. Но очевидно вече не им трябват и болните граждани. Тях според ГЕРБ само Москов ще ги оправи.

Изборите наесен ще покажат ясно, че с упоритата си подкрепа към Москов Борисов си въобразява, че разцепва и унищожава електорално ДСБ, а болезнената фиксация на Москов, че нещо реформира, ще нанесе много повече електорални вреди на ГЕРБ.

Никой, който е тръгнал срещу разума, не е стигнал по-далече от носа си. Лекари и пациенти ще продължат протестите си - като не спазват измислените наредби, като разширят сивия сектор в здравеопазването, като ходят в чужбина и за работа, и за лечение. Никой не е казал, че протест се прави само на жълтите павета. Тихите протести са най-опасни, защото понякога дават внезапни резултати, за които властта обикновено е тежко неподготвена.

По сталински

Националният протест за 6 април все още не е отменен. Ако продължават да се огъват пред едно откровено тоталитарно и бездарно управление на здравеопазването, един ден може да има съвременно повторение на „лекарския процес“ на Сталин от 1953 г. Тогава десетки лекари са арестувани и хвърлени в затворите, защото Сталин смятал, че те не лекуват добре властта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари