Обречената война с наркотиците

В края на март бяха заловени двама столични полицаи, които пласирали наркотици. Един от тях постъпил на работа в МВР, за да може по-лесно да се занимава с „бизнеса си”.

От години териториите на босове на дрога се припокриват с РПУ-тата

„Няма задържана престъпна група през последните 3-4 месеца, в която да не участват и полицаи – от най-ниските нива до хора от службите. Затова трябва да изчистим първо нашата къщичка.“ Познато, нали. Думите са на Бойко Борисов от 2001 г., тогава главен секретар на МВР. Чистенето продължава, твърдят сега от МВР. Но явно не се използва силно неутрализиращ препарат. Случаят с двамата заловени полицаи наркодилъри и будоара за кока в дискотека в Студентския град са потвърждение.

Колкото и да се опитваме да се самозалъгваме, няма как дрога да се разпространява без помощ от служител на МВР. Някои дори са се превърнали в „лични ченгета“. Ходят на работа само за да са в услуга на престъпници. И то срещу нескромен хонорар.

„Дилърът играе с полицаи. Те са му приятели и не правят проверки по заведенията в Студентския град. Цялата схема действа с хора в униформи“, призна вчера клиент на щурмуваната преди дни чалга дискотека. Това като че ли вече не изненадва никого. Да не говорим, че наскоро стана ясен скандален факт. Някои хора започват работа в МВР с една-единствена цел – да продават наркотици. И като се говори за „чистене на къщичката“, как никой началник на заловения с дрога метрополицай не забеляза преди ареста, че той обича да се хвали с доста скъп часовник. Нещо, което не е по джоба на униформените от ниските нива. А трябваше продавачите на наркотици под пагон да бъдат издадени от изнудван от тях студент.

Вероятно наркобосовете не са толкова глупави, че не могат да си разпределят районите за разпространение на дрога. От години влиянието им се припокрива по територия с районните полицейски управления. Това повече прилича на добре координирана структура, отколкото на вражеска.

Но продажбата на наркотици по заведенията не е най-големият проблем. Клиентите на дискотеките са пълнолетни, носят глави на раменете си и сами преценяват дали да се забавляват без прахчета и хапчета, или да „отлетят в друго измерение“ с кокаин.
Голямата трагедия е около училищата. Всекидневна гледка е как съмнителни типове обикалят край учебните заведения и предлагат на деца „безобидни хапчета, с които бързо ще забравят трудностите в клас“. Фрапиращо е, че едно от многото и най-стари сборища на наркомани и продавачи е в градинката до църква и точно до оградата на известна столична гимназия. Безброй са изоставените и порутени къщи в района, които са постлани с използвани спринцовки. И всичко това е пред очите на учениците. Полицаи обаче трудно могат да се видят.

От МВР признават, че има увеличаване на децата и младите хора, употребяващи марихуана и синтетични наркотици. Но отчитат като добра практика да се провеждат беседи в училищата за вредата от употребата на наркотици и начините да се предпазят младежите от уличните дилъри. Това стига ли?! Свикнали сме на епизодични акции, обикновено около първия учебен ден. И толкоз. А ситуацията вече е плачевна – много по-лесно е да се отбележи край кои училища не се търгува с отрова, отколкото обратното. Битката с продавачите на дрога на децата трябва да е всекидневние. Защото ако днес ученик опита марихуана или хапче ей така, заради купона, утре може да е дилър в дискотека. И вероятно ще е приятел с полицай.

Дилърите – между 18 и 30 години

Извършителите на престъпления с дрога са основно между 18 до 30 г. Това сочи отчет на МВР за работата му през миналата година. През 2015 г. били регистрирани 3908 прояви на наркобандити, което е увеличение с 20,7% спрямо 2014 г. Разкрити са 3110 престъпления.

“Престъпленията, свързани с наркотици, са типичен вид латентна престъпност и регистрираната престъпност е преди всичко следствие от дейността на полицейските органи”, се казва в доклада на вътрешното министерство. В София през миналата година са регистрирани 820 случая на покупко-продажба на дрога. Иззети били 1,2 кг хероин и 3,5 кг амфетамин. Разкрити са и девет оранжерии за отглеждане на марихуана. От СДВР отчитат, че през миналата година в столицата са задържани 1821 души при акции срещу наркопрестъпления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи