Обувки осакатяват децата

Некачествени и неподходящи обувки скапват краката на малчуганите още от ранна детска възраст, обясниха пред „Труд“ ортопеди. Това е и една от причините всяко четвърто дете у нас да страда от дюстабан.

„Плоскостъпието е много често срещан проблем, който се задълбочава когато малчуганите навършат 5 години“, заяви пред вестника ортопедът-травматолог д-р Любомир Атанасов.

Основните причини за заболяването са неподходящите обувки и затлъстяване сред децата.

Специалистите съветват родителите да бъдат много внимателни при избора на обувки за своите деца. За да се избегне плоскостъпието е важно да подметката да бъде еластична и да има един сантиметър свободно разстояние пред палеца.

Родителите да проверяват на всеки 2 месеца дали обувките на детето не са му станали тесни, категорични са ортопедите. Освен това те трябва да са толкова високи, че да обхващат глезена на малчугана, така че да го държат изправен. Според лекарите най-подходящи са обувките с връзки и твърди фортове (чашката, която придържа петата), защото обхващат плътно крачето на детето.

„Децата с дюстабан имат болки в ходилата, краката им се изморяват бързо, а обувките им се деформират“, заяви д-р Лазаров и допълни, че родителите трябва да следят за тези симптоми и при установяването им да потърсят ортопед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве