Георге Иванов: Президент в немилост

Македонският президент Георге Иванов направи обръщение към нацията на 12 април, което взриви опозицията и ядоса хиляди негови съграждани. Той обяви, че амнистира 56 души, повечето политици - от властта и опозицията, срещу които се водят разследвания във връзка с твърденията за масово подслушване от властта. От опозицията заваляха призиви за оставката му, а късно в сряда недоволни потрошиха приемната му в центъра на Скопие.

Това, което ни се случва, не е в интерес на никого в Македония. Това не е наша игра, а чужда, каза 55-годишният Георге Иванов във вторник вечерта. И като мотивира решението си за амнистията с националния интерес и необходимостта на намаляване на политическото напрежение, той каза: “Опасявам се, че Република Македония може да започне да прилича на онази географска Македония от 20-те години на миналия век, когато антагонизмът между македонските стигна такива размери, че се превърна в изтребване помежду им чрез физически ликвидирания. Да си припомним, че и тогава те бяха подтикнати от външни фактори.”

Спорното решение за амнистиране ще остане в историята като най-забележимия ход на президента Иванов, който иначе по конституция няма големи правомощия. От избирането му на поста през април 2009 г. той е смятан за протеже на премиера и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Германският “Франкфуртер алгемайне цайтунг” неотдавна го нарече “сервилен президент без идеи и амбиции”.

Иванов много рядко влизаше в международните новини. И то само напоследък във връзка с миграционния наплив и затварянето на границата към Гърция, предимно в евроскептични издания, тъй като критикуваше неспособността на ЕС да намери общо решение на кризата. Иначе президентът, който от април 2014 г. кара втори 5-годишен мандат, се подвизаваше на местен терен, като откриваше мостове, пътища и различни фестивали и рядко заемаше категорични позиции в политиката. А от такива имаше необходимост с оглед на политическата криза, тресяща страната от две години. След изборите тогава основната опозиционната партия - Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), обяви бойкот на парламента, защото изборите били спечелени нечестно от ВМРО-ДПМНЕ.

През февруари 2015 г. лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви, че властта на Груевски подслушвала незаконно 20 000 души, сред които политици, журналисти, бизнесмени, граждани. И започна постепенно да огласява записите, като твърдеше, че в тях има и данни за злоупотреба с власт и корупция сред управляващите. Отговорът бе обвинения в шпионаж и дестабилизация на страната срещу Заев и негови съратници. А Заев бе и обвинен в корупция, когато бил кмет на Струмица. Тръгнаха протести и контрапротести. Наложи се Евросъюзът да се намеси, за да потушава кризата в кандидат-членката и през юни 2015 с посредничеството на ЕС бе постигнато споразумение за предсрочни избори през април 2016-а, като преди това представители на СДСМ влязат в правителството и се извършат реформи - като прочистване на избирателните списъци.

Съгласно сделката Груевски напусна премиерския пост през януари 2016 г. Когато дойде време за насрочване на вота, опозицията се оплака, че договореното не е направено. Под натиска на ЕС и САЩ управляващите се съгласиха да отложат изборите с няколко месеца. Преди седмица парламентът гласува разпускането си, за да бъде насрочен вот на 5 юни. СДСМ обяви, че ще бойкотира изборите и се оказа, че страната сякаш не е излизала от кризата.

Иванов изглежда разчиташе, че амнистията ще пресече гордиевия възел на серия от процеси, които със сигурност щяха да повишат политическото напрежение, а и да навредят на международния имидж на страната. Но е факт, че от тях най-големи щети щеше да понесе ВМРО-ДПМНЕ и Груевски, които го направиха президент. Независимо от истинските си мотиви Иванов изпадна в ситуация да стане мишена на народното недоволство и нови по-многобройни протести, както и на натиск от ЕС и САЩ, които изразиха надежда, че ще преразгледа решението си.

7 години работи като журналист

Георге Иванов е роден на 2 май 1960 г. във Валандово, където завършва средното си образоване. През 1982 г. получава диплома по право в Скопския университет “Кирил и Методий”, като магистърската си степен взема през 1994 г. с тема “Гражданското общество - стара тема с нови противоречия”. През 1998 г. става доктор на политическите науки с дисертация “Демокрацията в разделените общества”. През 1988 г. започва 7-годишната му кариера в Македонската радио-телевизия, където се издига до редактор на Трета програма. След което през 1995 г. преподава в Скопския университет до избирането му за президент през 2009 г. Със съпругата му Мая, която е юристка, имат син. Казва, че “като всеки македонец започва с ракия и завършва с вино”.

ЗА НЕГО

Помогна на опозицията

Не се съмняваме в добрите намерения и законността на решението на президента Георге Иванов (за амнистията), но искаме да се разграничим от него, защото той е срещу нашите позиции и помага на СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ смята, че който е извършил престъпление, трябва да отговаря за това. Никой във ВМРО-ДПМНЕ не се чувства виновен и не иска прекратяване на разследванията.

Никола Груевски, лидер на управляващата ВМРО-ДПМНЕ и експремиер (2006-2016)

Срам за Македония

Това решение на Георге Иванов е голям срам за Македония. Аз съм един от хората в списъка (на амнистираните) от това срамно и незаконно решение. Отхвърлям амнистията, нито съм я искал, нито я приемам. Мандатът на парламента не е изтекъл, призовавам за свикването му, за да бъде обсъден и импийчмънт на Георге Иванов.

Зоран Заев, лидер на опозиционния СДСМ

Не искам помилване от вас

Вашето решение за амнистия е антидемократично, антиправно и антидържавно. Призовавам ви да изтриете името ми от списъка на помилваните. Няма основание да бъда разследван, за да искам и да приема от вас или от когото и да е било помилване.

Бранко Цървенковски, експрезидент (2004-2009) и бивш лидер на СДСМ

Да отмени бързо амнистията

Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) не приема прибързаното решение на т.нар. президент Иванов и настоява за бързото му изтегляне. Това спорно и несправедливо решение нарушава споразумението за изход от кризата. Тя може да се реши само чрез прилагането му и чрез предсрочни избори.

Али Ахмети, лидер на албанския ДСИ, партньор във властта на ВМРО-ДПМНЕ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи