Ако не искаш да плащаш - четене му е майката

Проблемът на закона за бързите кредити е, че регулира ГПР, а не наказателните лихви

По една телевизия разказаха за състоянието на пазара за бързи кредити и споделиха историята на една жена - Мария, която помолила да остане анонимна. И се развихри поредната буря в чаша вода. Отново се говори, че трябва да бъде забранен този финансов продукт.

Проблемът с бързите кредити е, че хората не си четат договорите, а това не е проблем на фирмите, които дават бързи кредити. Забраната на този тип бизнес ще навреди най-вече на хората, които търся точно този тип услуги. Този продукт го има навсякъде по света и навсякъде той е най-скъп просто защото е единственият, който не изисква нито да докажеш доход, нито да заложиш актив. Логиката във финансите е, че продукт, при който рискът е по-голям, е по-скъп. И проблемът при бързите кредите е ако закъснееш с връщането. Известно е, че всеки пети кредит не се връща и трябва да влизаш в съд, за да съдиш човека, а често като го осъдиш, няма какво да му вземеш. Очевидно доходността от бързите кредите трябва да е по-голяма, за да се покрие рискът.

Законът за бързите кредити, който наричам закона „Кадиев”, защото Георги Кадиев заедно с още няколко депутати го предложи и бе подкрепен с огромно мнозинство, беше толкова популистки и тропосан в предизборно време, че политиците не смееха да го отхвърлят. А проблемът в него е, че той не се занимава с наказателните лихви, а на много ниско и непазарно ниво - с т.нар. ГПР (Годишен процент на разходите). Та за всички, които роптаят срещу бързите кредити, ето няколко съвета:

1. Драги юристи и драги народни представителю Кадиев, законът за потребителските кредити регулира ГПР, а не лихвите. Това са различни неща, запомнете го най-накрая.

2. Драга Мария, моля ви, не теглете бърз кредит за 3 години. Нищо бързо няма в това. За такива заеми си има банки. Ако не можете да изтеглите такъв заем от банка и нямате приятел, който да ви услужи с пари, наемете си юрист или финансист за 50-100 лева и с негова помощ изберете фирма за бърз кредит. Не от всеки чеп става свирка.

3. Драга Мария, няма как да изтеглите 2400 лв. за 3 години без обезпечение и да очаквате да върнете само 3000 лв. Това дори с кредитна карта няма как да се случи.

4. Драга Мария, когато теглите бърз кредит, погледнете наказателните такси при просрочия - винаги там е проблемът. Вече две години го говоря това, Комисията за защита на потребителите (КЗП) го каза, асоциации на потребители го говориха. Моля ви, слушайте. Тези наказателни такси не влизат нито в лихвата, нито в ГПР-то и съответно не са регулирани от прословутия закон „Кадиев”. Този изначален проблем никога не е бил решаван, а само задълбочаван. Когато сами сте се излъгали и не сте си чели договора, когато сте просрочили кредит и се оказва, че дължите големи наказателни такси, моля ви, не тичайте при журналистите, а отидете в съда - там за непропорционалност ще намалите оскъпяването относително лесно. Или просто отидете в помирителна комисия към КЗП - ще постигнете същото.

5. Драги журналисти, обемът отпуснати бързи кредити расте всяка година, защото има пазар за това. Той е основно от три групи: (1) хора, които не могат да докажат доходи и съответно не могат да изтеглят пари от банка; (2) млади хора, за които тегленето на бърз потребителски заем онлайн е „готина” услуга; (3) хора, на които им трябват бързо пари и са уверени във възможностите си да ги върнат бързо, та не им се занимава с банка. Хората съзнателно избират тази услуга, малцина са онези (ако изобщо ги има), които по случайност се оказват клиенти на такава фирма.

6. Драги всички коментатори, разберете най-накрая, че няма кой да ви даде без обезпечение 1000 лв. и да му върнете след 30 дни 1040 лв., за да бъдело ГПР-то под 50%. Регулирането на ГОДИШЕН процент разходи е безсмислено и доказано неработещо за кредити, които се отпускат за период от 3-6 месеца.

Моля всички, четете внимателно договорите си и използвайте финансова и юридическа помощ, ако не се чувствате подготвени да ги подписвате - без значение дали те са за бърз, бавен, жилищен кредит, лизинг или за каквото и да било друго. Както беше казал някога проф. Корнезов - четене му е майката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи