Купон по пързалката

Японец направи весела къща. Осигуряването на щастливи игри за децата е била една от целите на собственика, когато е поръчвал проекта за сградата.

Искам да създам дом, който ще остане завинаги в съзнанието на моите три деца. Това било желанието на един баща в Япония, когато потърсил екипа на архитектурното студио LEVEL Architects, известно с проектирането на по-нетрадиционни къщи. И така в крайна сметка с общи усилия в квартал „Накамегуро“ в Токио се появява домът, в който най-нестандартното е пързалката, свързваща трите етажа. Не си мислете обаче, че тя е единственият начин за придвижване вътре. Къщата разполага и с традиционни стълби. Просто всеки може да избере по кое от двете съоръжения да го направи. А наличието им дава богати възможности за игри и закачки. Всъщност пързалката опасва цялата правоъгълна структура на дома, като на второто ниво има малка равна площадка, през която се осъществява достъпът до помещенията там. Заради наличието на пързалката ъглите на къщата са заоблени, което от своя страна придава причудлива визия на дома отвън.

На първия етаж е дневната зона, от която се излиза на тераса на две нива, намираща се откъм задната част на къщата. В едната част е създадено пространство, в което децата играят с десетки топки. На този етаж е и огромно помещение, в което по протежение на дългата си страна предлага 6-метров диван и солидно място за игри. Разбира се, няма опасност да бъдат счупени стъклени витрини на секции или някакви ценни предмети, защото собствениците пресъздали прочутия японски минимализъм на практика - не са претрупали дома си с излишни вещи, на които да робуват. На втория етаж са разположени кухнята и трапезарията, за които в никакъв случай не би могло да се каже, че са разточителни. Напротив - подчинени са единствено и само на функционалността. Дълга библиотека и място, обособено специално за учене, са ситуирани също на второто ниво. Всъщност уроци биха могли да се учат и в дневната.на огромния диван, както и в тясната дълга библиотека. На третия етаж са спалните и баните, решени в традиционен японски стил. Интериорът на къщата е в бяло, което едновременно внушава чистота, но и дава усещането за по-голямо пространство. За това помага и достатъчното наличие на естествена светлина, макар на пръв поглед отвън домът да изглежда доста затворен.

И както доказва времето, желанието на собственика се е осъществило на практика, защото децата му наистина се забавляват добре в къщата, включително с изкачване по пързалката, без игрите и смехът да са развалили успеха им в училище.

Коментари

Задължително поле