Дончо Барбалов, зам.-кмет на столицата: Преходен периодза новата такса смет В противен случай налогът поскъпва рязко от догодина

В противен случай налогът поскъпва рязко от догодина

Нова формула за такса смет може да оскъпи рязко налога от 2017 г. Според работен вариант за промени в Закона за местните данъци и такси, публикуван за обсъждане от финансовото министерство, от догодина таксата трябва да се определя само на базата на количеството изхвърлен отпадък или на броя на ползвателите на имота и няма да зависи от данъчната оценка. По сега действащата система бизнесът плаща по-голяма част от разходите за почистване в общините. Целта с новите правила е да се въведе принципът на равнопоставеност, т.е. всеки да плаща за толкова, колкото изхвърля. Според експерти това обаче ще обърне съотношението и така върху бита ще падне по-голяма тежест от разходите за почистване и поддържане.

“Работна група на Столичната община анализира законопроекта и в момента изготвя предложенията си за промяна. Заедно със сдружението на общините ще изложим своите становища. Отсега предупреждавам, че ако ще се върви към промяна в съотношението на данъчната тежест между гражданите и бизнеса, трябва да се предвиди по-голям преходен период, а не да се правят резки промени в данъците през 2017 г.”, обяви пред “Труд” зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти