Аудиенцията на Бойко Борисов при папа Франциск в снимки

САЩ прехвърлят стотици танкове и бронирани машини в Източна Европа

Рок версия на „Шушана“ набира популарност в социалните мрежи

Общинските дружества в Търново реализирали печалба от общо 49 000 лева Данните за първото тримесечие на годината ще се обсъждат на сесия на Общинския съвет

Мъж заблудил трима, че ще им продаде коли и взел капаро

Зам.-министър Вергиния Кръстева: Предизвикателствата пред земеделието и селските райони изискват решения, базирани на научни изследвания

Големите земеподобни планети са приспособени за по-дълъг живот

ЕК предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Папа Франциск прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България (СНИМКИ)

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Борисов след срещата с папа Франциск: Много внимателно са следели всичко, което става в София

Небостъргач расте върху паркинг

Разходки по мостове между озеленени покриви скоро може да станат реалност в Стокхолм.

Днес в градовете има все по-малко място за живеене и все повече коли, съответно нужда от повече места за паркиране. Какво е решението? Шведското архитектурно студио “Андерс Беренсон” прелага своето виждане с проект за строеж на небостъргач с височина 133 метра върху паркинг в Стокхолм, съществуващ от 1969 г. Според арх. Беренсон решението на проблема с градските пространства е в комбинирането им, на което се основава и друга негова идея – за изграждането на жилищен комплекс от тесни сгради, свързани помежду си с мостове за разходки през покривите.

Що се отнася до 133-метровия небостъргач от 40 етажа той не просто ще се извисява високо в Стокхолм, но ще краси града с фасадата си. Тя ще е от индустриална дървесина, известна и като композитна. “Този материал има голям потенциал не само като здравина, но и като гаранция срещу пожар”, обяснява арх. Беренсон. Досега в Швеция такъв материал е използван само в ниски сгради и ако проектът се осъществи, това ще е дебют във висока.

Както казахме, фасадата ще е красива, а любопитното в нея ще е, че всъщност ще визуализира номера на съответния етаж. Но функцията на дървото няма да е само декоративна, а също и на естествен регулатор на температурата. Паркингът Parkaden, който е на 8 етажа, ще запази напълно външния вид на фасадата си, а вътре в част от пространството ще бъдат ситуирани магазини и заведения. Нивото, от което ще започва небостъргачът, ще бъде превърнато в голяма озеленена обществена тераса, точно както и последното 40-о ниво на сградата. На етажите между двете тераси се планира да има 250 апартамента.

Планът на Беренсон за пътеки по покривите се отнася за построяването на жилищен комплекс в зона, в която е имало жп линии близо до канала Езеро Клара в шведската столица. Сградите ще са с височина от 8 до 100 м и в тях трябва да има 6000 жилища, офиси, които ще предложат 8000 работни места, и 270 магазина. Проектът е наречен Klarastaden и ще дава възможност за дълги разходки в непосредствена близост до дома или офиса. И дървеният небостъргач, и комплексът с мостове по покривите може да станат реалност в близко бъдеще, ако на власт в Швеция дойде Либералната центристка партия. Именно тя е поръчала и двата проекта с цел да покаже, че екологични решения са възможни и в най-концентрираната градска среда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.