На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Патриарх Неофит отслужва Света литургия на различни езици за Великден

В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ патриарх Неофит изнася Света литургия по повод Възкресение Христово, която един път годишно се чете на няколко езика, за да се покаже универсалността на религията и да демонстрира, че Бог е един за всички.

Свето Евангелие, прочетено на иврит, латински, гръцки, български, френски, немски и др., разказва за явяването на Христос след възкресението пред учениците му.

Това е Второ Възкресение, поради това, че за втори път след полунощ се четат откъси от Евангелието, нарича се още вечерна литургия, която обикновено се отслужва около 17:00-18:00 часа, но днес се изнася по-рано, заради големите Великденски тържества, които следват.

Текстът, който чете патриарх Неофит бе за срещата на Исус с учениците му след възкресението. Един от тях- Тома- не присъства, и в последствие Исус му дава да докосне раните му за да повярва.

„Христос възкръсна, за да имаме ние живот, за да положи началото и на нашето спасение, да ни освободи от греха. Христос възкръсна и властта на смъртта вече не може да държи човека“, се посочва в Синодалното послание, което прочете на богослужението патриарх Неофит.

„Всеки от нас трябва да е Христов апостол и благовестител на Евангелието, особено ни задължава и тежката духовна криза в съвременния свят, когато човечеството отново се лута в търсене на изконните си духовни корени“, каза още патриарх Неофит.

На края на литургията вярващите и духовниците си размениха „целувката на мира“, поздравявайки се с „Христос Воскресе“, в знак на единство и искреност във вярата, без вражда и зло.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.