КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Изтребители и военни командоси със зрелищна демонстрация в Граф Игнатиево (СНИМКИ)

Повреден колектор замърсява река Екренска

Скандални твърдения за “български злодейства” в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Патриарх Неофит отслужва Света литургия на различни езици за Великден

В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ патриарх Неофит изнася Света литургия по повод Възкресение Христово, която един път годишно се чете на няколко езика, за да се покаже универсалността на религията и да демонстрира, че Бог е един за всички.

Свето Евангелие, прочетено на иврит, латински, гръцки, български, френски, немски и др., разказва за явяването на Христос след възкресението пред учениците му.

Това е Второ Възкресение, поради това, че за втори път след полунощ се четат откъси от Евангелието, нарича се още вечерна литургия, която обикновено се отслужва около 17:00-18:00 часа, но днес се изнася по-рано, заради големите Великденски тържества, които следват.

Текстът, който чете патриарх Неофит бе за срещата на Исус с учениците му след възкресението. Един от тях- Тома- не присъства, и в последствие Исус му дава да докосне раните му за да повярва.

“Христос възкръсна, за да имаме ние живот, за да положи началото и на нашето спасение, да ни освободи от греха. Христос възкръсна и властта на смъртта вече не може да държи човека”, се посочва в Синодалното послание, което прочете на богослужението патриарх Неофит.

“Всеки от нас трябва да е Христов апостол и благовестител на Евангелието, особено ни задължава и тежката духовна криза в съвременния свят, когато човечеството отново се лута в търсене на изконните си духовни корени”, каза още патриарх Неофит.

На края на литургията вярващите и духовниците си размениха “целувката на мира”, поздравявайки се с “Христос Воскресе”, в знак на единство и искреност във вярата, без вражда и зло.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.