Проф. Георг Краев: Трите обикаляния около църквата на Великден повтарят идеята за трите велики дни – неделя, понеделник, вторник

Трите обикаляния около църквата на Великден повтарят идеята за трите велики дни – неделя, понеделник, вторник. Това каза професорът по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет Георг Краев, във връзка с обичаите около Великден, предаде "Фокус".

По отношение на обикалянето около църквата, той заяви, че това е древна традиция. „Тя подсказва как се движи времето и представите за новия живот. Великден е от онези празници в стария български обреден календар, които ни подсказват за представите на старите българи, които не правят разлика за сватба и смърт – между нов живот и смъртта“, заяви той.

По думите му, тези три пъти обикаляне повтарят идеята за трите велики дни – неделята, понеделника и вторника. „От тук идва и поговорката, че всяко чудо е за три дни. Тройката като число е изключително важно и намира много сериозно място в най-важните представи на българите“, обясни проф. Краев. Той посочи пример как бабите са си връзвали паричка в кърпата, но с три възела.

Според него добре познатия великденски заек навлиза чрез нашата мания да се европеизираме. „Отново поп културата ни предлага серия възможности. У нас българската традиция е свързана с легенда. Старите българи са наричали Великден дядо Великден“, уточни проф. Краев.

Коментари

Задължително поле