КЗП и БАБХ продължават проверките по празниците

"Проверките по повод Великден и предстоящия Гергьовден са стартирали от 18 април и ще продължат до 8 май. 180 проверки са извършени до момента на територията на столица, в обекти за търговия на дребно", коментира д-р Силвия Каменова – началник сектор „Контрол на храни“ в Областната дирекция на Агенцията по храните (БАБХ) в София, предаде БНР.

"Акцентът са агнешко месо, яйца, козунаци и салати. При агнешкото месо, единственото несъответствие, което обаче е основно, неясният произход, без съпроводителни документи и транспортиране в условия, които не позволяват – липса на температура, която е посочена от производителя. По отношение на яйцата – на българския пазар преобладават и българските яйца, и българското агнешко, но се срещат и полски яйца, които се разпространяват основно в големите търговски вериги и се придружават със съответните документи.", заяви д-р Каменова.

"В София има един затворен обект, магазин за хранителни стоки, поради лоша хигиена и дейност, която е нерегламентирана – предлагане на агнешко месо, без да известен неговият произход, имаше и персонал без лична здравна книжка в този обект.", коментира д-р Каменова.

"С новите изменения, които предстоят в Закона за храните, ще бъде регламентирано, ако търговецът размразява дълбоко замразено месо и го предлага на потребителите, трябва да бъде посочен произход, дата на размразяване и да бъде на отделен щанд", каза още д-р Каменова.

"В последно време се наблюдава тенденция към намаляване на нарушенията", заяви председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ – Димитър Маргаритов.

Коментари

Задължително поле