БНБ започва стрес тестовете на банките

Българска народна банка започва от утре стрес тестовете на банките у нас. В четвъртък следобед Централната банка изпрати указания до трезорите по какви сценарии ще бъде проверявана издръжливостта им, но заради великденските празниците реално стрес тестовете започват от 3 май.

Целта е чрез симулиране на шокове да се оцени способността на всяка банка да поеме загуби.

Сценариите за тестовете са за периода 2016-2018 г. и са два – базисен и утежнен. Първият е предвижда 2,2% ръст на БВП през 2016 г. до 3,1% през 2018 г., поскъпване на имотите и спад на безработицата .

В утежнения вариант е заложен спад на икономиката от 2,2%, дефлация, 9.3% срив на цените на имотите и повишена безработица.

Стрес тестовете ще протекат на два етапа. В първия банките ще приложат хипотезите за състоянието си на базата на данни към края на 2015 г, а във втория тестът ще включва резултатите от прегледа на качеството на активите. До 31 май банките трябва да изпратят резултатите от симулацията за първия етап от стрес теста, а до 29 юли 2016 г. - за втория етап.

От БНБ подчертават, че няма да оповестява междинни резултати от теста, а окончателните ще станат ясни на 13 август тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси