90 джамии в Германия са под наблюдение на контраразузнаването за терористични клетки

Около 90 джамии в Германия са под наблюдение от Федералната служба за охрана на конституцията във връзка с опасност от зараждането на терористични клетки там, наблюдавани са религиозни и политически екстремисти, съобщава БТВ.

"Ние сме обезпокоени от това, че в Германия има много ислямистки клетки, които трябва да държим под око", казва Ханс-Георг Маасен - ръководител на Федералната служба. Според него в крайните квартали има джамии, в които млади хора "биват подбуждани към тероризъм".

"Контраразузнаването няма планове да следи мюсюлманите, живеещи в страната, но наблюдава религиозните и политически екстремисти", каза Маасен.

Той подчерта, че дори правителството се нуждае от сътрудничеството на мюсюлманската общност с цел "създаване на коалиция срещу екстремизма", тъй като опасността от терористични атаки остава висока.

По оценка на службата над 800 ислямисти от Германия са отишли да воюват за джихадистите в Сирия и Ирак. Около 260 от тях са се върнали във федералната република, въпреки че по думите на Маасен, за момента няма конкретни данни за подготовка на терористичен акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят