На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Въвеждат етичен кодекс за използване на интернет от ученици

От 1 август тази година ще бъде въведен етичен кодекс за използване на интернет и социалните мрежи от ученици. Правилата ще бъдат валидни за всички училища, съобщава БНТ.

В наказанията се предвижда и изключване от училище, а санкционирани ще бъдат онези ученици, които пускат във виртуалната мрежа снимки и клипове компрометиращи техни учители или съученици.

„Кодексът не регламентира наказанията, а какво трябва и какво не трябва да правят учениците“, заяви Асен Александров, директор на 51 СОУ и съветник в МОН.

По отношение на санкциите, според него, те са описани в правилниците на училищата и на Министерството на образованието.

„Ние непрекъснато работим срещу интернет тормоза. Поведението в интернет е част от нашата образователна програма. Това учат учениците в часовете по информационни технологии от 2-ри до 12 клас.

Напоследък се занимаваме и с родителите – обясняваме им, не само в началото на годината, когато подписват декларация, но и на редица родителски срещи колко е важно, че когато детето седи кротко в другата стая, всъщност може да се случват много неприятни неща за тяхното дете. Считаме, че там е борбата“, заяви Александров.

„Днешното родителство стана по-сложно – вече не може да си просто родител, трябва да си и дигитален родител“, заяви Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

„Родителите масово се страхуват, че не могат да говорят с децата си на тази тема, защото те разбират по-добре. Това не е вярно, защото интернет отдавна вече не е технология, а е социална среда и там би трябвало да важат същите правила, както в реалния живот. Това трябва да се втълпява на детето от най-ранна възраст“, каза още той.

Според него фокусът на учебната програма по компютърна грамотност от 1-ви до 4-ти клас не трябва да е върху технологиите, а върху медийната грамотност и социалните умения, които очевидно днешното семейство не успява в достатъчна степен да развие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.