На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Тиам готов за ЦСКА

Жена скочи от 14-ия етаж на блок в Бургас

Топ 10 на най-проспериращите пилоти във „Формула 1“

Остава затворен за движение участакът на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево 

Въвеждат етичен кодекс за използване на интернет от ученици

От 1 август тази година ще бъде въведен етичен кодекс за използване на интернет и социалните мрежи от ученици. Правилата ще бъдат валидни за всички училища, съобщава БНТ.

В наказанията се предвижда и изключване от училище, а санкционирани ще бъдат онези ученици, които пускат във виртуалната мрежа снимки и клипове компрометиращи техни учители или съученици.

„Кодексът не регламентира наказанията, а какво трябва и какво не трябва да правят учениците“, заяви Асен Александров, директор на 51 СОУ и съветник в МОН.

По отношение на санкциите, според него, те са описани в правилниците на училищата и на Министерството на образованието.

„Ние непрекъснато работим срещу интернет тормоза. Поведението в интернет е част от нашата образователна програма. Това учат учениците в часовете по информационни технологии от 2-ри до 12 клас.

Напоследък се занимаваме и с родителите – обясняваме им, не само в началото на годината, когато подписват декларация, но и на редица родителски срещи колко е важно, че когато детето седи кротко в другата стая, всъщност може да се случват много неприятни неща за тяхното дете. Считаме, че там е борбата“, заяви Александров.

„Днешното родителство стана по-сложно – вече не може да си просто родител, трябва да си и дигитален родител“, заяви Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

„Родителите масово се страхуват, че не могат да говорят с децата си на тази тема, защото те разбират по-добре. Това не е вярно, защото интернет отдавна вече не е технология, а е социална среда и там би трябвало да важат същите правила, както в реалния живот. Това трябва да се втълпява на детето от най-ранна възраст“, каза още той.

Според него фокусът на учебната програма по компютърна грамотност от 1-ви до 4-ти клас не трябва да е върху технологиите, а върху медийната грамотност и социалните умения, които очевидно днешното семейство не успява в достатъчна степен да развие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.