Юлияна Дончева: На 44 животът ми започна отначало

След раждането се чувствам подмладена и изпълнена с енергия, признава бизнес дамата и бивша тв водеща

- Г-жо Дончева, родихте на 49 години втория си син. Какво ви накара да бъдете толкова упорита?

- Няма нищо по-естествено от това едно семейство да иска да има деца. Реших да родя в по-зряла възраст, за да направя щастлив съпруга ми Станислав, който обожава децата. Аз имам и голям син, но исках и Станислав да изживее прекрасните моменти да си родител. Оказа се, че тази бременност беше по-лека от първата, въпреки всички мнения и препоръки относно възрастта ми. Не знам защо само в България някои хора продължават да се чудят на подобни неща, които по света вече са нещо естествено. В Америка например за дете се замислят едва след 40-те, защото жените там смятат, че първо трябва да се реализират в професията си.

- Как усещате подмладяването от това късно майчинство?

- Наистина се чувствам подмладена и изпълнена с енергия. Явно природата си знае работата - една майка трябва да е в кондиция, за да отглежда детето си. Когато си млад родител, като че ли си по-нетърпелив и мнозина имат усещането, че пропускат нещо много важно в живота. В по-зряла възраст се чувстваш реализиран и първостепенно място заема грижата за детето. То се отглежда по-спокойно, с повече внимание и търпение.

- Страхувате ли се от мига, в който ще питат малкия ви син дали не сте му баба?

- Вече съм се разбрала с мъжа ми и с големия ми син те да ходят на родителските срещи. Това нашега, разбира се. Нека все пак не забравяме, че светът се променя много бързо, медицината върви в посока да изглеждаме и да се чувстваме млади и енергични възможно най-дълго време. Неслучайно за днешните 50-годишни казват, че отговарят на 30-годишните от миналия век.

- Защо според вас в чужбина известните дами, които раждат след 40 години, се приемат съвсем нормално, а у нас много хора ги критикуват?

- Тук хвърляме негативните си коментари върху неща, които са лични и не засягат абсолютно никого извън семейството. В същото време сме пасивни за неща, които съсипват нацията ни, като самочувствие и достойнство. Обяснявам си това с комплексите на някои хора, които нямат сили да се борят за важни каузи, но пък са изключително яростни в личните нападки. Тук е пълно с нереализирани дребни душици, които се опитват да опорочават всичко.

- Страхувахте ли се, че ще загубите съпруга си, ако не му родите дете?

- Не съм гледала по този начин на нашата връзка. Има много семейства без деца, които живеят заедно дълги години, и такива с деца, които се развеждат. Отношенията в едно семейство зависят от много фактори, не само емоционални.

- През какво минахте, за да се случи това?

- През това, през което минават хиляди български семейства, които искат да имат деца. Минахме през много надежди, разочарования от неуспехи, всякакви приказки на недоброжелатели, но всичко се забравя, когато малкото човече се роди. Щастието изтрива от съзнанието всички лоши моменти, през които си минал. Сега единственото ми желание е да помагам на онези хора, които искат да изпитат същото щастие и преминават през какво ли не.

- Има ли у нас инвитро мафия, както се твърди в някои жълти медии?

- Както във всяка сфера, така и тук има лоши практики, които обаче са трудно доказуеми. Срещнах доста жени, които буквално са съсипани психически от поредица неуспешни опити. Лекарите ни работят по абсолютно съвременни методи, но успеваемостта тук е около 30%, доколкото знам, а в някои европейски клиники е двойна. Това несъмнено буди съмнение и поставя много въпроси, на първо място за морала на някои лекари. Но има и прекрасни лекари, които правят чудеса! Аз имах късмета, че в момент, в който се бях отказала да продължавам с инвитро опитите, тв водещата Дани Колева ме свърза с д-р Семерджиева и още от първия път се получи, за което съм им безкрайно благодарна!

Георги Софкин: Сума ти политици не ми стигат и до коляното

Подиграха се с паметта на Павлето, негодува 136-сантиметровият борец срещу дискриминацията на "малките хора" и инвалидите

- Жоро, какво стана с предишната ти организация "Малки български хора", защо сега имаш нова - "Малки европейци"? При положение че сте стотина души, защо трябва да се делите на две?

- През 2007 г. заради една брутална реплика на Емел Етем към мен буквално на ръба на обидата, в присъствието на Станишев, последва мой много остър отговор в пресата на цели две страници. След това на някакво общо събрание хора, които не искам да коментирам, ме елиминираха и сложиха на моето място начело на организацията, която аз създадох, "Малки български хора", друг. Тази организация получава пари от бюджета, те се харчат от този човек. С това спирам да говоря за тях. Българската организация "Малки европейци", която основах в края на 2008 г., няма нищо общо с бюджета.

- А как се издържате?

- Нещата са по-изчистени, успях да видя някои свои грешки след големия ужас през 2007 г., когато буквално ми взеха детето от ръцете, а аз тъкмо бях на път да получа признание от най-високо място за най-добрата подобна организация в света. Финансираме се от парите на мои добри приятели и от мои лични, включително например от хонорара ми, когато превеждах от испански на един наш министър по време на коктейл.

- Какви езици знаеш?

- Английски, испански - чудесно, италиански, руски - добре.

- Имаш планове да играеш благотворителен мач по бадминтон със световни футболисти в подкрепа на борбата срещу дискриминацията на инвалидите. Един от тях е защитникът на "Реал Мадрид" Серхио Рамос. Срещна ли подкрепа и от други на кампанията си "Кажи НЕ на дискриминацията в БГ"?

- Идеята ми се роди спонтанно на 20 март, на база мои контакти с високопоставени хора от "Реал Мадрид" и ФИФА, тъй като истинската световна борба срещу дискриминацията беше започната от ФИФА и е по силите само на такава голяма организация. Дискриминацията е много мръсно престъпление, което е близко до фашизма. "Реал Мадрид" също като най-големия клуб в света подкрепи идеята, както и много мои приятели - Красимир Балъков е един от тях. Теди Кацарова, на представянето на чийто нов клип гостувах наскоро, също. Там ме подкрепиха най-сърдечно Искрен Пецов, група "Спринт", Силвия Кацарова, Коцето - Калки и още много други представители на родния поп и рок елит. Казах им, че в най-скоро време освен кампанията срещу дискриминацията трябва да направим песен на инвалидите с българска и английска версия, и клип. Вече се работи по въпроса.

- Виждам, че се познаваш с влиятелни хора (докато разговаряме в лоби бара на хотел "Радисън", където Софкин си е направил нещо като офис, той се поздравява сърдечно с бизнесмена Спас Русев, с политиците Александър Томов и Румен Гечев, с двама известни футболисти - бел. авт.) - значи имаш сериозна подкепа зад гърба си?

- Навремето бяхме големи приятели и с Батето Славков - сигурен съм, че ако беше жив, щеше да ме подкрепи. Наричаше ме "сине мой". Много, много съм му задължен. Той направи така, че да имаме още един олимпийски шампион - аз. С Тодор Славков и Георги Гълов започнахме работа по книга с работно заглавие "Другите за Батето". Мама и леля Катя, майката на Иван, бяха големи приятелки. Нека тези, които са го познавали, се свържат с мен, за да разкажат пред Гълов за Батето.

- Продавате два вида фланелки - с надпис "Кажи НЕ на дискриминацията в БГ" и с шарж на покойния художник Павлето. Какво ще направите със средствата?

- Продажбата им вече върви. Първоначално сме се съсредоточили върху политическия и бизнес елита - братя Диневи например, които се отнесоха много добре с мен след ужасната 2007 г., когато трябваше да се готвя за Олимпиадата в Белфаст през 2009 г. Поканиха ме и изкарах при тях 40 дни. При хората с моите проблеми ходенето по топлия пясък се отразява много добре на опорно-двигателната система. Имам и много приятели кметове, към които ще се обърна. Една от основните ни цели е да направим паметник на Павлето, защото тези управници, които се направиха на велики и решиха да го игнорират, фактически извършват посегателство върху нашата световна общност - на малките хора, която аз представлявам в България.

Росен Босев се самоубива, скачайки от 6-ия етаж

Каракачаните са най-добрите метеоролози

Принс живя като загадка и загадъчно умря

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 4 МАЙ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица