Гергана Георгиева - първата шефка на затворите

За първи път в българската история жена ще командва затворите у нас. Новината за назначението на Гергана Георгиева за началник на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) бе обявена от Министерството на правосъдието ден преди празниците за Великден, а вчера бе първият работен ден на дамата на поста, заеман в миналото от генерали.

Гергана Георгиева трябва да ръководи директорите на 12 затвора с 21 общежития от открит и закрит тип и два поправителни дома за непълнолетни момчета и момичета в Бойчиновци и Сливен. При представянето й пред ръководния състав тя е казала: „Работила съм с повечето от вас през последните години и се надявам с общи усилия и личната отговорност на всеки от вас да работим в екип.“ Защото се оказало, че тя познава лично повечето от началниците, тъй като през последните 4 години е била на проверки по конкретни сигнали или на регулярни инспекции в почти всички места за лишаване от свобода в цялата страна.

От 2012 г. Георгиева е главен експерт към Дирекция „Национален превантивен механизъм“ към омбудсмана. Тя е назначена от Константин Пенчев и продължава да работи и с новия омбудсман Мая Манолова. Участва и в подготовката на доклада за 2015 г., представен от Манолова през март т.г.

Първата дама начело на затворите е родена в Дупница, но живее предимно в Бобов дол. Там баща й дълги години е миньор. Работил е и като началник на смяна редом с осъдени от местния затвор, както и с вече излежали наказанията си, които били пращани за допълнително превъзпитание в мините. От дете мечтата на Гергана била да стане следовател и да разкрива престъпления. Наскоро тя намерила своя тетрадка от 3 клас, в което е написала съчинението: „Искам да стана следователка“. Учи в Гимназията по минно дело в Бобов дол, завършва и висше образование - право.

През 1996 г. постъпва като помощник-следовател в окръжната следствена служба в Кюстендил. Изведнъж се оказва, че сред колегите си е най-големият специалист по работата в мините, и й възлагат разследванията на почти всички трудови злополуки. 1997 г. се оказва една от най-черните за Бобов дол - при срутвания в забоите и избухвания на минен газ загиват над 10 работници, водят се с дни спасителни операции за изваждане на оцелели миньори. Не по-малко черна за града се оказва 1999 г., когато на 4 септември при пожар избухва склад с взривни вещества. Загиват четирима пожарникари и двама полицаи. На свои близки и познати Гергана Георгиева често разказва, че е оцеляла по случайност. Във фаталния ден тя е била на сватба, иначе също е трябвало да замине с колегите си към мини „Бобов дол“ и да е сред жертвите на експлозията. Оттогава всяка година Георгиева се връща в миньорския град за помена на пожарникарите и полицаите.

От периода й на следователка в Кюстендил са и повечето получавани анонимни заплахи. През 1998 г. заканата била за бомба в дома й. Тогава тя се притеснила повече за родителите си.

От 2000 г. младата жена става разследващ полицай, като продължава да работи по трудовите злополуки, катастрофите и престъпленията, свързани с осъдени и надзиратели от затвора в Бобов дол. Три години по-късно Георгиева постъпва в Транспортна полиция в София, където разследва главно кражби от БДЖ. До 2007 г. работи като дознател към отдел „Криминална полиция“ в Пето РПУ в София. Тогава постъпва в новосъздадената Комисия за установяване на имущество, придобито по престъпен начин, с председател проф. Стоян Кушлев. В териториалната дирекция за София Георгиева събира данни за имотите и доходите на престъпниците и се явява по дела за отнемане, образувани по искове на комисията „Кушлев“. Без да е познавала нито единия от т.нар. Братя Галеви, Георгиева сама си прави отвод от проучването на имотите им, за да не поставя разследването под съмнение, понеже и тя е родом от Кюстендилско.

Планът „Георгиева“

В плана, с който Гергана Георгиева поема затворите, на първо място е да продължи подобряването на условията там до края на тази година. Програмата включва откриването през юли т.г. на ново общежитие в Дебелт, Бургаско, както и ремонтите в 9 места за лишаване от свобода. Това е изискване към страната ни със срок от 18 месеца, постановено миналата година от Европейския съд по човешките права в Страсбург. Георгиева си е поставила за цел ГДИН да развива професионалните умения на затворниците и да се свърже с работодатели, за да осигури бъдеще и за излизащите на свобода. Трета идея на новата началничка е да се затегне режимът, за да не се внасят забранени вещи, наркотици, телефони и т.н., включително чрез монтиране на скенери от по-ново поколение.

За нея

Не съм изненадан, че порасна в йерархията

За мен не е изненада, че са гласували доверие на Гергана да поеме отговорния пост на началник на местата за лишаване от свобода. Много от моите кадри, т.е. от хората, с които работих като председател на комисията за незаконно придобито имущество, се издигнаха в държавната йерархия. Гергана определено го заслужава. Тя работеше като инспектор в Софийската териториална дирекция от 2007 до 2011 г., когато и аз подадох оставка. Изключително трудолюбива, дисциплинирана, добра юристка. Не съм имал случай да бъда недоволен от нейната работа.

Проф. Стоян Кушлев, бивш шеф на комисията за престъпно имущество

***

Достойна е за поста

След промяна в Закона за омбудсмана институцията стана и Национален превантивен механизъм, т.е. държавен орган, който независимо прави проверка на всички места, където има хора, чиито права са ограничени и които биха могли да бъдат обект на някакъв произвол от държавата. Това са основно местата за лишаване от свобода.

Тогава през 2012 г. беше голямо предизвикателство – с малък бюджет трябваше да направим една нова дирекция, която да започне една несвойствена работа за омбудсмана с непрестанни командировки на тези места и с препоръки. Тогава трябваше да набера хора, които да са експерти в тази област.

Гергана Георгиева дойде от комисията „Кушлев“. Знам, че е била и следовател. Имаше опит в наказателното право, за да може да види как се прилага законът за изпълнение на наказанията. Тя стана част от екипа, който за 6 месеца получи похвали от подкомитета по предотвратяване на изтезанията на ООН. С голям опит и ентусиазъм се отнесе към поставената задача да се защитават правата на затворниците и лишените от свобода. Смятам, че натрупа опит от правозащитната страна и това ще е много полезно за новата й работа. Тя има опит и за подобряване на условията на труд на охранителите в затворите. Това ще й даде добра основа да издигне на по-висока степен работата на тази дирекция. Надявам се да бъде енергична да осигури средства и персонал, за да повиши качеството на живот на лишените от свобода. Тя е достойна за поста. Има поглед на правозащитник не от страна на НПО-тата, а от страна на държавата.

Константин Пенчев, бивш омбудсман и конституционен съдия

***

Ще се запознаем

Името на г-жа Гергана Георгиева е непознато за служителите в местата за лишаване от свобода. Много скоро ние от синдиката ще поискаме среща с нея. Надявам се, както досега, диалогът между нас и ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ да продължи в името на намиране на решения на проблемите на служителите в затворите и арестите.

Иван Петров, председател на Синдиката на служителите на затворите в България

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи