Михаил Миков: Новият избирателен кодекс е път без посока

Новият избирателен кодекс е допълнително объркване, път без посока. Това заяви във вторник във Велико Търново лидерът на БСП Михаил Миков.

„Очевидно в началото управляващите тръгнаха с едни политически виждания, а накрая ги ревизираха под разпореждането на премиера Борисов, защото напреженията в управляващата конструкция станаха твърде големи по различни въпроси. Накрая излезе ни рак, ни риба. За съжаление се създават сериозни предпоставки за ненормална организация по време на избори”, добави Михаил Миков.

Той поясни, че ЦИК ще бъде натоварена с отговорности, за които нито има бюджет, нито пък разполага с правомощия да разпорежда на кметовете и областните управители.

„Така отговорностите се прехвърлиха от Министерски съвет към ЦИК, което не се е случвало 25 г и се стигне до обърканите решения по организацията на изборите в чужбина. Има много неясноти, но прави впечатление опитът правителството да се разтовари от отговорността”, обяви Миком.

Лидерът на социалистите сподели, че в БСП обмислят да атакуват новия Избирателен кодекс пред Конституционния съд. Миков обаче категорично отказа на този етап да оповести какви стъпки ще предприеме левицата и заяви, че ръководството на БСП ще изчака реакцията на президента.

„Честно казано обаче и сега и преди не съм очаквал много от Росен Плевнелиев. Ние имаме готовност за събиране на подписка за провъзгласяване на противоконституционно решение”, уточни Миков.

Той добави, че ако държавният глава наложи вето, няма да атакуват избирателния кодекс пред Конституционния съд.

„Защото Законът не е публикуван и ако бъде наложено вето, той ще бъде подложен отново на гласуване в Народното събрание. Ще има президентски избори!Нека мине конгреса на БСП и спокойно ще обсъдим кандидатурата със социалистите, с органите на партията, с партньорите ни в по-широк кръг”, подчерта Миков.

Той присъства на честването на 125 г от първата социалистическа сбирка, което се проведе в парк „Нокола Габровски” във Велико търново, по-известен като лозето на Габровски. Беловлас социалист посрещна Миков с китка от четирилистни детелини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини