"Панамските досиета" извадиха името на банкера Билян Балев

Банкерът Билян Балев е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако. Това призна самият той по повод глобалното журналистическо разследване Panama Papers.

“Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”, каза Балев пред “24 часа”.

Името на Балев и свързаната с него офшорка бе споделено от френски журналисти, защото банкерът използвал адрес в Монако при регистрирането на фирмата.

13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро, но не става ясно каква част от лизинга е платил банкерът.

Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне

Скоро след продажбата името й става Grace. С цел регистрацията и менажирането й през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

Билян Балев е единственият засега българин, определeн в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с “Мосак Фонсека” като PEP - Politically Exposed Person

Най-общо казано, това е човек, на когото е поверена важна публична позиция.

Балев попада в тази категория, когато проверките на “Мосак Фонсека” установяват, че той е изпълнителен директор на българска държавна банка - Банката за развитие.

Когато обичайните проверки откриват подобни клиенти, от офиса на “Мосак Фонсека” са били задължени да прилагат по-засилен контрол и да изискват доста повече документи и детайли при регистрацията на офшорни дружества.

Така сред документите освен няколко позитивни банкови и други референции за Балев се оказват още подробности. Роденият в България банкер предоставя българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища.

“Жилището е наето”, пояснява лаконично банкерът.

Билян Балев е изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г. В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, каза банкерът.

Коментари

Задължително поле