Брюксел иска постоянни квоти за прием на бежанци и финансови глоби за държавите, които отказват

Брюксел иска постоянни квоти за прием на бежанци и големи финансови глоби за държавите, които ги отказват, съобщава БНР.

Предложението предвижда система за разпределение на бежанците между държавите членки по квоти, ако някоя от страните с външна европейска граница като България, Гърция или Италия внезапно бъде залята от мигранти.

За всяка държава ще има фиксиран праг за прием, спрямо размера на територията и икономическия си стандарт.

Ако количеството молби за убежище надвиши 150%, съответната страна ще започва да препраща кандидатите в останалите членки докато броят на молбите се нормализира, като практически преместването трябва да се осъществява за 15 дни.

Ако някоя държава откаже да изпълни квотата си ще бъде санкционирана с 250 хиляди евро на отказан бежанец, които пари ще отидат за издръжката на съответния бежанец там, където е настанен.

Досегашната извънредна релокация в полза на Гърция и Италия от 160 хиляди души не работи ефективно, тъй като страните-членки се бавят с приема на бежанците. Тя обаче остава в сила докато не бъде приета новата реформа.

"Това предложение е честно и справедливо. Убеден съм, че щом се приеме, нещата радикално ще се променят", заяви комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос.

Новите процентни квоти за релокация в бъдеще ще се изчисляват съобразно броя на населението и размера на БВП в съотношение 50 /50. За окончателният брой ще се взима предвид и досещания прием на бежанци от съответната страна.

Регламентът няма да важи за Великобритания, Ирландия и Дания, които имат изключение в договорите си за членство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят