Грозното пате на футбола

„Атлетико“ (Мадрид) е грозното пате на футбола. Това се потвърди и след като тимът отстрани „Байерн“ (Мюнхен) на полуфиналите. Испанският отбор загуби мача реванш с 1:2, но с общ резултат 2:2 и по правилото за повече голове на чужд терен ще играе в двубоя за титлата в Милано на 28 май.

Футболът, изповядван от тима на Диего Симеоне, може да не е кой знае колко впечатляващ, но определено е печеливш. На „Алианц Арена“ гостите отправиха едва 7 удара, а домакините... 34. Притежанието на топката бе 68% в полза на „Байерн“. „Баварците“ си подадоха топката 668 пъти, а „Атлетико“... 212. И какво от това, след като най-важните цифри са на таблото с головете. Да, „Байерн“ играе, „Атлетико“ бие. След години ще се помнят естествено само победите, титлите... Отборът от испанската столица взе скалпа на настоящия носител на трофея в Шампионската лига „Барселона“ на 1/4-финалите, а сега и на друг фаворит за златото.

На реванша в Германия домакините поведоха след тупалка от свободен удар на Шаби Алонсо (31). Три минути по-късно „Байерн“ бе близо до нов гол. Главният рефер Джунейт Чакър отсъди дузпа за тима на Пеп Гуардиола заради фаул на Хименес срещу Хави Мартинес. Изстрелът от бялата точка на Томас Мюлер обаче бе спасен от Облак. „Атлетико“ изравни чрез Антоан Гризман в 54-тата минута, а при гола останаха съмнения за засада. „Байерн“ все пак вкара второ попадение. Отбеляза го Роберт Левандовски, а малко след това „Атлетико“ получи подарък от Чакър. Реферът свири дузпа при фаул извън наказателното поле. Фернандо Торес не успя да преодолее Мануел Нойер, но въпреки това тимът от испанската столица се класира за финала.

„Стана много емоционален мач - каза Симеоне. - „Байерн“ е отличен отбор - най-силният, който съм срещал в кариерата си. Пропуснатата от Мюлер дузпа ни позволи да оцелеем. Торес ни нарани, но в края всичко беше като в трилър. Гордея се! Елиминирахме два от най-добрите отбори в света“.

Неговият колега Пеп Гуардиола не можеше да си намери място от яд след мача.

„Разочарование чувстваш тогава, когато си играл лошо - каза Гуардиола. - Сега не чувствам нищо подобно. Всички очакват, че ще печеля Шампионската лига всяка година. Направих всичко по силите си от първия си ден в Мюнхен. Това е истината, а хората нека си говорят каквото си искат“.

Освен феновете на „Байерн“ гръб на Гуардиола обръщат и цифрите, които гласят: отстраняваш тима на Пеп и вдигаш титлата в Шампионската лига. Специалистът има 7 участия в Шампионската лига като треньор. В тях два пъти е триумфирал с купата, а в останалите 5 случая отборът, който го е елиминирал, печели златните медали. През сезон 2008/2009 година той вдигна трофея с „Барселона“. Година по-късно отпадна с каталунците на 1/2-финал от бъдещия шампион „Интер“. През 2011-а Гуардиола спечели лигата с „Барса“. Сезон по-късно „блаугранас“ отпаднаха от „Челси“ и „сините“ спечелиха финала в Мюнхен. С Пеп на кормилото на „Байерн“ тимът отпадна на полуфинали от бъдещите шампиони - през 2014-а от „Реал“ и през 2015-а от „Барселона“. Дали Мистър Тики-така няма да е на кадем и за „Атлетико“?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят