Митът за Мистър Тики-така умря

Мистър Тики-така. Най-добрият треньор в света. По-добрата версия на Йохан Кройф...

Всичко това са хвалебствия за Пеп Гуардиола. Във вторник вечерта обаче грандът „Байерн“ разбра, че през последните 3 години не е надградил, а напротив – провалил се е с безкрайното доверие към величието от „Барселона“.

„Дадох сърцето си за „Байерн“, каза Гуардиола след най-горчивата си победа с 2:1 над „Атлетико“. Когато дойде в Мюнхен, той трябваше да надгради най-силния отбор в историята на баварците, качен на европейския трон от Юп Хайнкес. Дойде със статут на треньора чудо от Каталуния, но стигна до хеттрик от... полуфинали в Шампионска лига. От седемте 1/2-финала в кариерата си Пеп е спечелил само два - с „Барса“. Три пъти „Байерн“ се падна с испанци, три пъти бе гост в първия мач и три пъти загуби.

След 0:1 от „Атлетико“ през миналата седмица Гуардиола се заоправдава - критикарите не разбирали от тактика. За 2:1 сега ето само 3 тактически въпроса:

Може ли „Байерн“ да сменя схемата си на игра, когато спешно се нуждае от гол? Още срещу „Ювентус“ при 0:2 на осминафинала футболистите се чувстваха задължени да си подадат поне десетина пъти топката в отбранителния вал. Дори сред пасовете участва и Мануел Нойер. Центриранията и ударите изглеждат забранен компонент за Гуардиола. Преди години маркова за „Байерн“ бе ситуацията - Оливер Кан хваща топката и веднага с всичка сила рита към Джоване Елбер, който надбягва защитата. Сега дори в 88-ата минута Нойер не стреля напред, а търси най-близкия защитник, който често му връща. Странно, нали?

Едната смяна в мача, при това чак в 70-ата минута, също подлежи на дискусии. Когато играеш ва банк, би трябвало да рискуваш. Поне 5 пъти през второто полувреме безкрайно умореният Джером Боатенг можеше да бъде сменен с офанзивните Марио Гьотце и Тиаго Алкантара. Риск печели, риск губи! Но отпадне ли единият защитник, кой ще подава десетина пъти в името на процента владеене на топката? Точно тук бе голямата разлика между Гуардиола и Хайнкес. При германеца „Байерн“ подаваше много, но бе остър като кама в атака. Сега, както славният Джовани Трапатони казва, баварският тим приспива и съперник, и зрители. А Пеп би бил царят на треньорите, ако във футбола се играеше... без врати.

Ако е имало компонент, за който вратарят на „Атлетико“ Ян Облак да се готви, то това са дузпите. И вероятно преди мача словенецът е изгледал поне 100 удара от бялата точка на Томас Мюлер, титулярният изпълнител на „Байерн“. От своя страна германският нападател изпусна 3 от десетте си дузпи през сезона. Сега го направи за четвърти път. Тактическа хитрина би било дузпата през първото полувреме да бъде дадена на нетрадиционен изпълнител, който не фигурира в „чипа” на Облак. В „Байерн“ дори Нойер е достатъчно добре технически, за да стреля. Уви, треньорът и тук не рискува.

Така безславно си тръгва Пеп Гуардиола. Без да спечели Шампионска лига с „Байерн“. А сега нищо чудно да се провали и във финала за Купата на Германия срещу „Борусия“ (Дортмунд), както преди година (тогава на полуфинал, б.а.). И е ясно - Пеп никога няма да бъде легенда на баварците. А просто един скъп наемник, който се правеше на по-умен от най-умните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят