Шенгенски далавери

Един от многото официални фотоси от срещи на лидерите на ЕС с тези на Турция.

Лидерите на ЕС ще трябва да решат до юни има ли въобще свободно движение в Европа

Европейската комисия формално препоръча премахване на визовия режим за турски граждани на територията на Шенгенското пространство, което беше условието на Анкара, за да поеме ангажимента си по сделката за репатриране и настаняване на бежанци. Няма нужда от паника - препоръката на ЕК трябва да получи и одобрението на Европейския парламент, преди да бъде повторно подпечатана от лидерите на ЕС на планираната среща на върха през юни и евентуално да влезе в сила от 1 юли.

Несъмнено „преминаването” през Европарламента ще ни донесе един от онези цветисти дебати с красноречиви оратори и по някоя и друга псувня - идеалното решение за вечерна информационна емисия и множество потенциални Youtube хитове. Вече така или иначе знаем, че „големите държави” в основните политически групи в ЕП - Франция, Германия, Италия - ще подкрепят при гласуване споразумението, така че ще е само чесане на езици. Източният фланг на ЕС, който е твърдо против сделката с Турция (но само в Европарламента всички могат открито да го покажат), ще се репчи най-остро. Основната част от голямата полска делегация обаче е в сравнително маргинална политическа група заедно с консерваторите на Дейвид Камерън (които хем не са в Шенген, хем си имат референдум да си мислят) и се явяват отделени от другите. Унгарци, чехи, словенци и словаци в „големите” фракции няма да стигнат за бойкот или обръщане на гласуването. Австрийците са сами. Нашите 17 евротитуляри са си капка в морето от 751 евродепутати.

Що се отнася до румънците - става ли дума за Шенген, кой ги знае чий интерес ще последват, пък било то сделка с Турция или не. Един Балкан за пресичане и цял Дунав имат да преплуват бежанците. Хърватите са твърде пресни, за да се зъбят отсега на големите, а гърците най-вероятно са основните лобисти в ЕП за споразумението с Турция.

И топката ще се върне обратно при европейските лидери, от които единствено зависи ще има ли свободно движение за турски граждани в рамките на Шенген. Там някъде на Европейския съвет през юни лидерите на ЕС ще трябва да решат въобще има ли свободно движение в Европа, предвид че на по-голямата част от вътрешните граници на държавите членки е въведен контрол. Иначе турците ще се окажат в ситуацията: „Абе и вие като останалите европейски граждани ще можете да се движите свободно в Шенгенската зона, ама ние я затворихме.”

До срещата на върха през юни Турция ще трябва да е изпълнила някои основни критерии за „влизане” в Шенген, в частност тези, свързани с политическата свобода, правото на свободно изразяване и защитата на малцинствата. Последното на фона на продължаващата военна кампания на Анкара срещу въоръжените отряди на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция. Все предизвикателства за управлението на Реджеп Тайп Ердоган, често обвиняван, че притиска политическите и други врагове, потъпквайки посочените свободи. Всички доводи в подкрепа на това ще бъдат изтъквани многократно от противниците на споразумението и в Европарламента, и в съвета. Доколко и как ще надделеят, предстои да видим.

Препоръката на Европейската комисия има преди всичко символа на „акт на добра воля”, с който да се гарантира, че поне до края на юни Анкара ще спазва ангажиментите си за контролиране на бежанските потоци, репатриране и настаняване на несретниците. Според някои наблюдатели обаче е много малко вероятно Анкара да изпълни всички условия на ЕС и премахването на визите да стане автоматично от 1 юли или да засяга всичките близо 79 млн. турски граждани. Най-вероятно в замяна на частично покриване на изискванията на Анкара ще бъде предложено поетапно сваляне на визовия режим, на първо време само за определени групи - учащи, бизнесмени, и то със задължително условие към пътуващите да притежават биометрични паспорти, каквито одобри ЕС за своите граждани.

България, която не е част от Шенгенското споразумение, но го прилага до запетаята, винаги е била в правото си да възстанови контрола по външните граници при всяко съображение за сигурността си. Макар че едно отваряне на европейските граници за Турция ще ни засегне толкова, колкото и бежанската криза - само с приказки.

Кипърският казус

Прилагането на всички аспекти по сделката между ЕС и Турция ще създаде и един много любопитен казус за експертите по международно право. Кипър досега беше един от основните препъникамъни в преговорите за потенциалното членство на Анкара в съюза. Би Би Си цитира представител на Турция, според когото премахването на Шенгенските визи автоматично ще накарат Анкара да отмени визите за кипърските гърци. Повод за сближаване - пък бил той и користен, провокиран от огромните газови находища, открити в акваторията на острова на Афродита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи