Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

КАТ свали табелите на автомобил и ги загуби Собственичка на кола от Кърджали 6 месеца чака справедливост

Студът вдига цената на черешите

По-скъпи череши ще ядем тази година. Реколтата е по-слаба заради студовете през зимата, заяви за „Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България.

На пазара вече има български череши, макар и много малки количества. Цената им е 10 лв. за кг, уточни той. Плодовете са предимно от Петрич и Пазарджик, но се предлага и внос от Гърция.

Към средата на май се очакват по-големи количества на родни череши и цената ще падне до 7-8 лв., но и тя ще е по-висока от миналогодишната заради по-слабата реколта, заяви Трифонов. И допълни, че около 24 май вече ще купуваме килограма по 4-5 лв.

На пазара в Петрич вече се предлагат череши, цената е между 6 и 8 лв. за кг, което е с два лева повече от миналата година по същото време.

Студът удари и реколтата от праскови, кайсии и ябълки. Затова и техните цени ще бъдат по-високи от миналогодишните, уточни той.

Най-пострадали са градините в Североизточна България, където освен измръзване има и осланяване на дърветата.

Върху поскъпването на плодовете влияние оказват и румънските търговци, които предлагат по-високи цени на българските производители. Продаваме повече плодове в Румъния, отколкото на българския пазар, коментира Трифонов.

За Гергьовден обаче българите ще ядат български домати и краставици. Големите вериги вече предлагат родния сорт „Розова магия”. Цената му е малко по-висока – около 2,60 за кг. Тази година излиза и първата реколта от друг нашенски сорт „Розово сърце”, който е на Института по зеленчукови култури в Пловдив. Тепърва предстои да бъде тестван на пазара.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.