ТПТИ удря най-силно България

България като най-бедната държава в ЕС би пострадала по-сериозно от другите страни членки от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Брюксел и САЩ. Тази прогноза направи пред „Труд“ евродепутатът Илияна Йотова.

По думите й този тип споразумение на практика засяга целия живот на всеки един от нас, защото включва трудовите права и гаранцията за нашето здраве, преминавайки през безопасността на храните.

„Имам много сериозни опасения, че България може да пострада, поради две причини. Едната е свързана със свалянето на митническите бариери за стоки от САЩ, а втората - със сериозното сваляне на стандартите“, посочи Йотова.

По думите й свалянето на митническите тарифи означава, че има опасност европейският пазар да бъде залят от американски стоки, които имат по-снижени критерии за качество, отколкото са европейските. „В Европа се знае, че ако в един продукт се съдържа 0,9% съставка от ГМО произход, това задължително се указва на етикета. В САЩ е предприета друга тактика. Там се използват доста химикали, което прави качеството на тези храни по-ниско. Когато евтината продукция дойде на европейска територия, разбирате как ще фалират много предприятия, много производства, много малък и среден бизнес, който е най-беззащитен в тази ситуация, защото няма да може да издържа на конкуренцията на тези цени. Това ще убие фирмите у нас“, посочи евродепутатът от БСП.

Йотова допълни, че българският парламент е единственият в ЕС, в който не се води дискусия за ТПТИ. В същото време през юни предстои 13 кръг преговори с Вашингтон по спорните текстове. „Европейският парламент категорично няма да приеме споразумението, ако САЩ не отстъпят от позициите си“, заяви пред „Труд“ евродепутатът Андрей Ковачев. Той посочи, че документът трябва да отговаря на всички стандарти за защита на здравето и на интересите на европейските потребители.

Викат Малмстрьом на изслушване

„Още следващата седмица по време на сесията ни ние ще предложим изслушване на комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом за това докъде и как са стигнали преговорите, каква е истината в документите, които „Грийнпийс“ изнесе, и какво ще е развитието оттук нататък“, съобщи пред „Труд“ Илияна Йотова.

Андрей Ковачев уточни, че те съдържат позицията на САЩ по споразумението, а тази на ЕС е публично достояние на сайта на Главна дирекция "Търговия".

Андрей Ковачев пред „Труд“: Всяка дума ще се гледа под лупа

„Няма да позволим намаляване на защитите на европейските потребители. Гражданите имат легитимни страхове, но съм убеден, че мнозинството от ЕП ще отхвърли текст, който не съдържа елементите от резолюциите, които гласувахме. Всяка дума ще се гледа под лупа“, посочи евродепутат Андрей Ковачев в защита на идеята за търговско споразумение между две от най-големите световни икономики.

По думите му единствено консолидиран текст между ЕС и САЩ може да бъде приет и да влезе в сила в Европа, като срокът за това е поне 2-3 години.

Коментари

Задължително поле