Армията с голям парад на Гергьовден

Военната авиация на тренировки за парада.

Над 1300 военни, десетки танкове, гаубици, зенитно-ракетни комплекси от противовъздушната отбрана ще участват в парада на Гергьовден. Десет типа самолети и хеликоптери, които са на въоръжение във ВВС, ще прелетят над площада на 6 май, съобщиха от Министерството на отбраната. За първи път във въздушната част на парада тази година ще се включи и хеликоптер "Пантер" от военноморските сили.

„Независимо от метеорологичната обстановка имаме готовност и ще летим на 6 май“, увери вчера от ефира на bTV командващият ВВС ген. Румен Радев. Софиянци и гости на столицата ще видят изтребители МиГ-29, щурмовици Су-25, хеликоптери "Кугър", "Бел" и Ми-17. По жълтите павета ще минат и бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270, бронирани "Хамър"-и и „Пустинна котка“, както и бронетранспортьори. Ще бъдат показани и зенитни ракети С-300 и С-125.

Сухопътната техника ще бъде представена от 35 машини, някои от които тежат по 40 т. За да не се нараняват жълтите павета, на верижната техника са поставени специални тампони.

Очаква се тазгодишният парад да е най-грандиозният след 2009 г., когато бе отбелязана петата година от членството ни в НАТО. Представянето на бойна техника на 6 май ще струва около 400 хиляди лева, които ще бъдат дадени от перото за бойна подготовка на различните видове въоръжени сили.

Командващ парада ще е командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия в София ще започне с водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин от 9 ч. Част след това хеликоптер Ми-17, от който ще се вее националният флаг, ще открие парада и традиционно ще мине със съпровод от гвардейския духов оркестър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини