Мая Манолова: Премиерът прояви разбиране за гласуването в чужбина, ще убеждават Валери Симеонов

"Имаше пълно разбиране от страна на Бойко Борисов за това, че исканията на българите в чужбина във връзка с ИК са справедливи", сподели омбудсманът Мая Манолова след среща, проведена при премиера Бойко Борисов с представители на български организации в чужбина във връзка с изборното законодателство, отнасящо се за гласуването зад граница, предаде "Фокус".

"Тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет", добави тя.

"Автоматичното откриване на секции в чужбина стимулира гласуването на българите там, което дава възможност на много повече хора да упражнят правото си на глас, което изцяло кореспондира с въведеното в кодекса изискване за задължително гласуване", допълни тя. "Тези аргументи бяха разбрани от ръководството на ГЕРБ и се надявам днес да бъдат разбрани от ръководството на ПФ. Тук съм, за да посреднича", каза още Манолова.

"Тук съм в качеството си на посредник, каквото правомощие имам по закон. Във всички случаи, в които има конфликтни точки, напрежение между граждани и институции да се опитам да сътруднича за решаване на възникналите проблеми", уточни Мая Манолова.

"В случая става дума за основни конституционни права, като омбудсман съм призвана да бъда на страната на гражданите. Застанах зад нашите сънародници в чужбина и поисках среща с г-н Бойко Борисов, в качеството му на лидер на най-голямата парламентарна група от управляващото мнозинство. Благодаря за възможността днешната среща да се състои", обясни Манлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини