ООН търси нов план за климата

Жилищата в Пловдив поскъпнаха с 8 на сто Апартаментите с две спални станаха хит

Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

Укрепват Аладжа манастир

Спешен ремонт ограничава временно достъпа към манастирския храм в Аладжата, предупредиха от пресслужбата на Регионалния исторически музей във Варна. До приключване на аварийните работи ще може да се посещава само музейната експозиция в него, като цените на билетите се намаляват от 5 на 2 лева за възрастни и от 2 лева на левче за деца.

В понеделник ще е готов конструктивния проект на стълбището и катакомбите, който трябва да бъде съгласуван с МК и НИПК, след което да се обяви обществена поръчка за изпълнител и ремонтът да започне. Той се налага заради опасността от два надвиснали скални отломъка- всеки по половин тон, над входа на манастирския храм, които всеки момент могат да се стоварят отгоре, обясни за „Труд“ уредникът на Аладжата Валери Кинов.

Между 60-80 хиляди лева ще струва необходимото укрепване с допълнителни пилони и защитна решетка под падащите камъни. Опасност представлява и друг камък над криптата на манастира, който, ако рухне, може да повлече целия параклис. Ако цялата процедура по укрепването се осъществи по план, най-рано на 1 юни ще има пълен достъп до Аладжа манастир, който е едно от най-посещаваните забележителности край морето. Тогава ще започнат и представленията на уникалния аудио-визуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“. Средновековната скална обител формира 1/3 от целия бюджет на РИМ във Варна. Заради ограничения достъп сега цели туристически групи анулират направените резервации за началото на туристическия сезон.

За цялостна реконструкция и консервация на Аладжата са необходими общо 400 000 лева, като за тях има готов проект, който е предоставен в общината и ще се кандидатства за европейски средства в новия програмен период.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.