Укрепват Аладжа манастир

Спешен ремонт ограничава временно достъпа към манастирския храм в Аладжата, предупредиха от пресслужбата на Регионалния исторически музей във Варна. До приключване на аварийните работи ще може да се посещава само музейната експозиция в него, като цените на билетите се намаляват от 5 на 2 лева за възрастни и от 2 лева на левче за деца.

В понеделник ще е готов конструктивния проект на стълбището и катакомбите, който трябва да бъде съгласуван с МК и НИПК, след което да се обяви обществена поръчка за изпълнител и ремонтът да започне. Той се налага заради опасността от два надвиснали скални отломъка- всеки по половин тон, над входа на манастирския храм, които всеки момент могат да се стоварят отгоре, обясни за "Труд" уредникът на Аладжата Валери Кинов.

Между 60-80 хиляди лева ще струва необходимото укрепване с допълнителни пилони и защитна решетка под падащите камъни. Опасност представлява и друг камък над криптата на манастира, който, ако рухне, може да повлече целия параклис. Ако цялата процедура по укрепването се осъществи по план, най-рано на 1 юни ще има пълен достъп до Аладжа манастир, който е едно от най-посещаваните забележителности край морето. Тогава ще започнат и представленията на уникалния аудио-визуален спектакъл "Легенди от Аладжа манастир". Средновековната скална обител формира 1/3 от целия бюджет на РИМ във Варна. Заради ограничения достъп сега цели туристически групи анулират направените резервации за началото на туристическия сезон.

За цялостна реконструкция и консервация на Аладжата са необходими общо 400 000 лева, като за тях има готов проект, който е предоставен в общината и ще се кандидатства за европейски средства в новия програмен период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България