Отгледаха човешки ембриони в лаборатория

Отгледан в лаборатория човешки ембрион на 11-ия ден.

Унищожиха ги на 13-ия ден

Учени съобщиха, че са успели да отгледат човешки ембриони в лаборатория, поддържайки ги в продължение на почти две седмици, предаде АФП. Това е безпрецедентен успех за медицината, даващ надежди за нов напредък в асистираната репродукция, терапиите със стволови клетки и в основното разбиране на науката за това как се формира човекът.

За първи път новоформирани човешки ембриони се развиват толкова дълго извън утробата на майката. Учените ги унищожили на 13-ия ден, за да не нарушат етичното и законово в някои страни “правило на 14-те дни”. То не бе оспорвано досега най-вече защото в лаборатория човешки ембриони бяха отглеждани най-много 7 дни.

В момента се знае много малко как малкият сбор от клетки, наречен бластоцист, образуван от оплодена яйцеклетка, се прикрепва към матката и позволява на ембриона да се развие в човешки организъм. При експеримента бластоцистът се разраснал, започнал да се дели в различни видове клетки, от които се формирали фетус и плацента. За целта учените създали “химическа супа” на основата на предишни опити с мишки и “скеле”, за да копират процеса “инвитро” в стъкло на “Петри”. Изследването им е публикувано в сп. “Нейчър”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука