Некоректно се издават сертификати за коректност на фирмите

Много търговци у нас плащат на фирми за да ги наричат "коректни", съобщи Би Ти Ви. Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила да се издават сертификати за коректност по неясни критерии.

Сертификат за коректност се продава за 70 лв. Това твърди пред Би Ти Ви Иван Нанков – управител на фирма за дистрибуция на печатни машини. Той разказа, че преди няколко месеца е получил обаждане с оферта да си закупи сертификата. Той твърди, че тези сертификати се купуват масово от всякакви бизнеси.

„Попитах по какъв начин са ме определили за коректна фирма. Обясниха, че е някакъв софтуер, който сърфира в интернет. Това какво означава – плащаш 70 лева и си коректен? За мен това не е начин да бъдеш коректен“, казва Нанков.

Няма критерии по които се издава сертификата, а част от операторите, на които е издаден такъв сертификат са некоректни търговци, което е открито при проверки на КЗП, съобщи Димитър Маргаритов от КЗП.

От една от основните фирми, която се занимава с издаване на такива сертификати, казват, че отговарят на всички европейски стандарти.

От КЗП казаха, че ще проверят всички подобни компании. Глобата при некоректност е до 30 хил. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини