Бащата на един от битите младежи в Раднево: Партиите са виновни!

Живко Николов Снимка: БТВ

"Не знам защо е тая агресия в тоя народ. Какво искат – вместо да се хванем, да станем единни, ние още повече и повече... това партии го правят", каза пред БТВ Живко Николов, който е баща на едно от момчетата, пребити в Раднево.

 Заради насилието в града се надигна протест, а преди два дни се стигна и до сблъсъци на подстъпите към ромската махала.

„На гърба на нашите деца се изговориха толкова много глупости. Някои хора си правят кампании. Никой досега не ни е попитал нито мен, нито другите две момчета как са децата ни, а питат други неща...”, разказа родителят.

„На тоя (смятания за ромски тартор Сурай, който е сред обвинените за побоя-б.р.) му дадоха картбланш много партии, затова се стигна дотук. Имат си славата, защото ДПС-то ги изважда винаги – питайте го колко присъди има”, продължи да разказва бащата.

Според него присъствието на човек от ДПС означава, че иска да "да подпали още повече".

Живко Николов разказа, че в социалните мрежи семейството му е получавало заплахи, че битите младежи ще бъдат "довършени в болницата".

„Да няма вражда, да няма мъст, искам този народ да се успокои. Да няма убийства, наранявания, да живеем спокойно”, призовава бащата.

Раднево  продължава да е под блокада и днес.

Според шефа на полицията Мирослав Маринов дошлите от други градове са предизвикали сблъсъците.

„Втората вечер протестът също започна мирно, но се получи протест против насилието... с насилие. За това не са виновни радневци. Това бяха представители на футболни агитки, които по силата на психологията на тълпата увлякоха някои местни представители – те бяха изключително агресивни, стигна се до масово грубо нарушение на обществения ред, на което полицията по закон отговори”, каза още Маринов.

По думите му преди 5 дни възрастен човек бил пребит за направена забележка. Две седмици по-рано младеж бил нападнат само защото минал покрай махалата.

Третата вечер на протести в Раднево се размина без насилие.

„Снощи видяхме протеста такъв, какъвто трябва да бъде един мирен протест, протест против насилието”, коментира директорът на полицията.

Той каза, че засиленото присъствие на силите на реда е спомогнало за това да не се стигне до ексцесии, както и обеща, че и тази вечер също ще има много полиция за поредния протест в Раднево.

Той посочи, че на почти всички контролни пунктове и особено на тези откъм Стара Загора са били открити ножове, бухалки, палки, пиротехника и агресивно настроени младежи. Те са били връщани.

Шефът на полицията в Раднево призна, че разбира гнева на съгражданите си след побоя над младежите: „Нормално е хората да са потресени от такава жестокост и проява на вандализъм, затова и обвиненията са такива тежки, опит за убийство, хората са разочаровани и искат справедливост”.

Коментари

Задължително поле