Близо 20 хиляди български военни са участвали в мисии извън страната

кадър: БНТ

Генерал-майор Любчо Тодоров, командир на съвместното командване заяви, че тази голяма цифра е доказателство, че България не разчита на чужди усилия за сигурност, а създава такава според нашите възможности, предават от БНТ.

Генерал-майорът допълва, че е напълно удовлетворен от парада и всичко планирано, е изпълнено.

В момента зад граница имаме 139 военнослужещи, които изпълняват повече от 10 мисии и операции на НАТО, ЕС и ООН. Основният ни контингент е в Афганистан, където се разположени 110 военослужещи. Имаме стабилизиращи сили в Косово - 10 военослужещи и офицер на флагманския кораб в постоянната военна морска група на НАТО, предимно в Средиземно море.

Под егидата на ЕС имаме мисия в Босна и Херцеговина, наблюдателна мисия в Грузия, и участие във военноморската операция край бреговете на Сомалия за борба с пиратвото. В Мали също имаме мисия по подготовка и съветване от медицински екип, който е в състав от 4 души.

Под егидата на ООН имаме двама военни наблюдатели на мироопазваща операция в Либерия. Това означава, че в момента зад граница имаме 139 военнослужещи, обяснява генерал-майор Любчо Тодоров.

"Ако направим ретроспекция от 1993 г., когато започнахме нашето участие под егидата на ООН на мироопазващата мисия в Камбоджа, то става ясно, че близо 20 хиляди военнослужещи са участвали в мисии зад граници. От тях 928 са жени.

Това е един значителен принос към подкрепа за международния мир и сигурност и е доказателство, че България не е консуматор на сигурност, а ние генерираме такава според нашите възможности", каза още генерал-майорът.

Той говори и за съвместното патрулиране с гранична полиция на границата ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини