Бургас вече има втори закрилник - св. Георги

Навръх Гергьовден Бургас посрещна мощите на втория си светец-закрилник - Свети Георги. Частица от десницата на светеца бе дарена на жителите на морския град от манастира Ксенофонт в Света гора.

Така Бургас ще бъде закрилян от Свети Николай Чудотворец, и от Свети Георги Победоносец.

Цял Бургас се изсипа на площада пред общината за да види мощите. Историческият момент бе запечатан в съзнанието на бургазлии, които проследиха тържествения ритуал.

При засилени мерки за сигурност, мощите бяха донесени от отец Севастиан на площад "Атанас Сиреков". Сливенския митрополит Иоаникий прие Светинята и поведе шествието към новия дом на мощите- храмът "Света Богородица".

„Днешният празник за Бургас е по-специален. Част от мощите на Свети Георги бяха дарени от Светата Обител – Света Гора на град Бургас. От днес освен нашия закрилник и патрон – Свети Николай, ще имаме и друг пазител – Свети Георги Победоносец. В нашето православие съществува вярата, че тези мощи целят и носят лечебна сила.

Продължавам да вярвам, че добрите и успешни дни на Бургас предстоят“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Мощите- частица от дясната ръка на Свети Георги Победоносец са от манастира Ксенофонт в Света гора, който ги дарява на Бургас. Събитието стана възможно по инициатива на кмета Димитър Николов, със съдедействието на Балканското атонско дружество и „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини