Калоферски гайди и чевермета на петия събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

С традиционните калоферски гайди навръх Гергьовден бе открито петото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Хиляди се стекоха на поляните край Петропавловския манастир край Лясковец.

Изложения на земеделска техника на екопродукти от месо и мляко и цвъртящи чевермета на открито са част от проявата. Освен български производители и търговци, в мащабното изложение участват овцевъди, фермери и експерти от 18 държави. Сред поканените официални гости бяха посланиците на Беларус, Иран, Казахстан, Кувейт, Мароко, Албания и др.

Съборът бе открит от Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на млечната овца в България, която е организатор на форума. Кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Горна Оряховица Добромир Добрев, на Лясковец Ивелина Гецова и областният управител проф. Пенчо Пенчев бяха сред официалните гости на откриването.

Водосвет бе отслужен от енорийският свещеник от Горна Оряховица отец Антоний.
Фолклорна формация от Разлог създаде много настроение с изпълненията си за присъстващите. Кулинарният спец Ути Бъчваров за поредна година участва в събора, за да приготви традиционни ястия от агнешко месо.

Рекорден брой търговци и производители на земеделска техника излагат своята продукция на празника. Сред артикулите са модерни доилни системи, трактори и земеделски инвентар. Богато разнообразие от продукти от козе и овче мляко и месо, също се предлагат в шатрите.

На тазгодишния събор обаче няма изложения на овце и кози, заради риск от разпространение на болеста нодуларен дерматит по домашните животни. В събота обаче ще се организират традиционните изложения на породата българско каракачанско куче и на коне-тежковози.

Предвидени са зрелищни нестинарски танци. Сред другите атракции са още състезание по теглене на коне-тежковози, фермерски надпревари, представяне на традиционни занаяти и музейни експозиции, народни борби и кулинарни съревнования.

Неделима част от събора е Националният фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”, който ще даде възможност за изява на над 2000 изпълнители.

Националната проява ще продължи до 8 май, като се очаква тази година атрактивното събитие да бъде посетено от над 180 000 гости по изчисления на организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони