Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Фотофлирт с храната

“Радост от храната”

7000 снимки се състезаваха за награди в Лондон

Обичате да снимате храната си и да публикувате в социалните мрежи, за да събирате лайкове? Може би трябва да се замислите дали да не участвате в истински конкурс с награди. Като този в Лондон, организиран от Pink Lady Food Photographer за трета поредна година. Сега участваха 7000 снимки, разделени в над 20 категории. Обединяваше ги това, че са свързани с храната и хората, които я произвеждат или консумират, с начините, по които това става, или с емоциите покрай нея. В журито участваха 40 души, включително Дейвид Лофтус – човекът, който снима творенията на шеф Гордън Рамзи, а председател бе гурме критикът от в. “Гардиън” Джей Райнър.

Единодушно журито определи за победител и носител на голямата награда от 5000 британски лири (6300 евро) снимката на Марк Бенъм, показваща разлитащото се брашно, докато майстор-пекар подготвя тесто. Според спецовете кадърът изключително точно презсъздава атмосферата в една пекарна, дори аромата в нея.

В категорията за снимка със смартфон победата е за американката Луси Поус за кадъра “Детска маса”.”Октопод върху лед” донесе на авторката си Петра Новотна от Чехия признанието в категория “Култури”. В секцията за блогъри победител е Олимпия Дейвид за снимката “Съкровищата на морето”. “Голямата кухня” на фотографа Шоеб Фаруке от Бангладеш спечели в категорията “Радост от храната” и пресъздава мрачната картина на готвене за много хора в обстановка, близка до мизерията, като акцентът в кадъра е мъж с една ръка, който съсредоточено върши работата си. Изумителната снимка “Плаваща зеленчукова борса”, на американката Пола Уотс, е една от най-силно илюстративните за това, че човек би преодолял всякакви ограничения, за да си набави храна. Кадърът всъщност показва как може да върви търговията на продукти в Индия, независимо от природните дадености. Полина Плотникова от Украйна е победителят в категорията “Една ябълка дневно”, благодарение на кадър с ябълки в движение.

Разбира се, няма как да покажем всички победители, но е задължително да посочим, че селектираните за участие снимки трябва да отговарят на няколко условия, като най-важното е да показва връзката между хората и храната, показани на кадрите. В конкурса могат да участват и аматьори, и професионалисти, а организаторите гарантират с договор бъдещи изяви за големия победител.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете