Погват Дионисий за изчезнали пари

Патриархът бил предупреден за злоупотребата.

От 3500 евро дарени за болни деца архимандритът отчел 2500 лв.

Освен за Великденската заря и нарушаването на каноните архимандрит Дионисий ще трябва да отговаря пред Светия синод и за липсващи пари, дадени за болни деца.

На 19 април представителят на Тайван в Гърция Пол Чанг дари на Българската православна църква 3500 евро. Парите бяха връчени на председателя на църковното настоятелство „Свети Александър Невски” Дионисий, който обяви, че сумата ще бъде изразходвана за децата с аутизъм.

Преди няколко дни дарението било извадено от касата на храма, но настоятели и свещеници с изненада открили, че вместо 3500 евро има само 2500 лв. За изчезналите пари веднага бил информиран патриарх Неофит. Очаква се на заседанието на Светия синод на 18 май да бъде обсъден и този проблем, научи „Труд“.

В интернет от няколко дни има пусната петиция, в която са изброени прегрешенията на Дионисий и се настоява Светия синод да го отстрани „от предстоятелския пост на Патриаршеската катедрала и за низвержението му от свещен сан“. „Молим той да бъде пратен на послушание извън столицата, на такова място, където да представлява само себе си, а не Българската православна църква“, се казва още в документа.

Привърженици на Дионисий от вчера правят контраподписка в негова защита. Те се оплакаха, че били изгонени от „Ал. Невски“ от свещениците. „Храмът не е място за подписки. Призовах ги да излязат навън и там да събират подкрепа“, коментира пред „Труд“ отец Костадин.

Коментари

Задължително поле