Астрономическата есен настъпва в 10:50 часа

Британският туроператор „Томас Кук“ обяви фалит

Сериалът „Чернобил“ спечели три награди „Еми“

Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва

Очаква се интензивен трафик по пътищата след почивните дни

Отцепен е районът, където се беше барикадирал мъж в „Овча купел“, търси се второ оръжие

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Георги Първанов: Моделът „Плевнелиев“ няма бъдеще

Снимка: Канал 3

Моделът „Плевнелиев“ на управление на президентската институция е вече отречен. Той няма бъдеще. Настоящият държавен глава не успя да излезе от сянката на съмнението, че е посоченият от някого президент, от това, че е политически зависим. Това заяви в ефира на „Канал 3“ председателят на ПП АБВ и президент на РБългария (2002-2012) Георги Първанов.

„На нас ни трябва президент, преди всичко патриот! Не такъв, който ще козирува на външния фактор, преди още да са му поискали нещо! Кажете ми например, колко пъти в последните пет години ние сме защитили българския интерес в рамките на европейските институции“, каза той.

Според Първанов националните интереси трябва да се защитават по-активно и на правителствено ниво. Той се обяви против европейските санкции срещу Русия, които са във вреда на нашата държава, както и срещу евентуалното подписване на соченото за спорно търговско споразумение между САЩ и ЕС , което според мнозина ще позволи и широкото пласиране на европейските пазари на нискокачествените ГМО продукти, произвеждани зад Океана.

Председателят на АБВ отговори и на въпроси, свързани с участието на партията в управлението на държавата. По думите му темата ще бъде разгледана на предстоящия конгрес на партията в края на следващата седмица.

Първанов коментира и възможностите за партньорство с левите политически формации, в това число и БСП , и неговото ново ръководство. „Поздравявам госпожа Нинова с избора й за председател на БСП. Това е един добър избор. Това е някаква предпоставка за промяна не само на БСП, но и на левицата. Има обаче много време, много вода да изтече, много разговори да се проведат. Да се видят кои са общите идеи, да се види в крайна сметка, коя е кандидат- президентската двойка, която би могла наистина да бъде печеливша “.

В заключение Георги Първанов посочи, че от кризата в управлението на държавата, включително и на ниво президентска институция, се излиза с характер, воля и лидерство . По думите му, за съжаление, времето за търсене на единна, национална надпартийна кандидат-президентска двойка за тези избори е вече отминало. „Сега вече това не може да се случи, защото влязохме в друга схема. Схема, която ни води в един сблъсък, който не е идеологически, но при всички случаи е сблъсък на различни политически формати. Така, че „национално единение“ остава добро пожелание, но за след изборите“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.