На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Проф. Генчо Начев: Дарителството е манталитет на нацията

„Дарителството е манталитет на нацията и трябва да сме щастливи от това”, заяви ред БТВ проф. Генчо Начев, директор на столичната болница „Св. Екатерина”.

Миналата седмица бяха извършени три трансплантации от един донор – 51-годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт. Близките й са дарили сърцето, бъбреците и черния й дроб.

„Пациентите са в стабилно състояние. Пациентът за сърдечна трансплантация беше много рисков, обсъждахме го за изкуствено сърце”, поясни Начев.

Той изясни, че има определени световно приети критерии, когато се решава кой орган на кого да бъде присаден. „Има значение колко спешен е дадения пациент, каква е кръвната му група… Ако има повече от 1, който е съвместим тогава се гледа кросмача на всеки – кой е по-съвместим с тъканите на донора”, каза Начев.

Лекарят каза, че близките на жената имали много добра нагласа за даряване на органи и не било нужно да се убеждават много дълго.

„В последните години българина има положителна нагласа за донорството. Това е много хуманно – да знаеш, че не можеш да спасиш близкия си, но част от органите му могат да живеят в друг човек”, коментира още той.

От 2003 г. до сега в България са извършени 45 успешни трансплантации. Според лекаря трудността на операцията идва от това, че много и различни специалисти трябва да бъдат в идеален синхрон. „Една брънка от веригата ако направи грешка, целият труд на екипа отива на вятъра”, каза още Начев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.