Проф. Генчо Начев: Дарителството е манталитет на нацията

„Дарителството е манталитет на нацията и трябва да сме щастливи от това”, заяви ред БТВ проф. Генчо Начев, директор на столичната болница „Св. Екатерина”.

Миналата седмица бяха извършени три трансплантации от един донор – 51-годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт. Близките й са дарили сърцето, бъбреците и черния й дроб.

„Пациентите са в стабилно състояние. Пациентът за сърдечна трансплантация беше много рисков, обсъждахме го за изкуствено сърце”, поясни Начев.

Той изясни, че има определени световно приети критерии, когато се решава кой орган на кого да бъде присаден. „Има значение колко спешен е дадения пациент, каква е кръвната му група... Ако има повече от 1, който е съвместим тогава се гледа кросмача на всеки – кой е по-съвместим с тъканите на донора”, каза Начев.

Лекарят каза, че близките на жената имали много добра нагласа за даряване на органи и не било нужно да се убеждават много дълго.

„В последните години българина има положителна нагласа за донорството. Това е много хуманно – да знаеш, че не можеш да спасиш близкия си, но част от органите му могат да живеят в друг човек”, коментира още той.

От 2003 г. до сега в България са извършени 45 успешни трансплантации. Според лекаря трудността на операцията идва от това, че много и различни специалисти трябва да бъдат в идеален синхрон. „Една брънка от веригата ако направи грешка, целият труд на екипа отива на вятъра”, каза още Начев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве