Ген. Кирчо Киров: Падането на визите за Анкара може да доведе до опасност за националната ни сигурност

Налице е нова опасност за националната сигурност на България заради либерализацията на визовия режим за Турция, коментира бившият директор на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров пред "Фокус". Той сподели мнението си, че падането на визите за турски граждани в рамките на Шенгенското пространство би внесло дисхармония в държавите от пограничните райони на ЕС.

„България е пряк съсед на Турция и аз тук виждам две опасности. Първата и по-важна за нас е това, че в Турция в последните дни настъпи много сериозно политическо напрежение, довело до оставката на премиера Давутоглу”, посочи генерал Киров. Той допълни, че турската държава изпитва сериозни затруднения, което ще афектират възможността й да контролира бежанския поток по границите й.

„Трябва да сме наясно, че тази либерализация ще засегне един огромен брой бежанци, които са настанени засега на територията на Турция, от порядъка на около 300–350 хиляди души, получили турски паспорти. Тези граждани също ще имат възможността да пътуват и ще пресичат границата между България и Турция“, заяви генерал Кирчо Киров.

Според него Анкара не изпълнила всички 72 условия за премахването на визите, но все още е много вероятно Брюксел да направи компромис, защото ЕС е по-заинтересованата страна в сделката с Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини