ГЕРБ праща на прокурор кмета на Кърджали, заради застрояване на зелена площ

ГЕРБ дава на прокурор кмета на Кърджали, заради застрояване на зелена площ, съобщиха от пресцентъра на партията, цитирани от "Фокус".

Кметът Хасан Азис е нарушил закона и е извършил документна измама, издавайки разрешение за изграждане на търговски обект върху зелена площ в кв.”Байкал”, алармират от ГЕРБ. Става дума за монтаж на сглобяем павилион тип ЛОК на площ от 220 кв.м върху общински терен без да има предварително изготвена и одобрена от главния архитект схема, и без съгласието на собствениците на съседния имот.

Жителите на квартала са събрали 90 подписа срещу започналото неправомерно застрояване, които са внесли в приемната на народния представител Цвета Караянчева. Тя е категорична, че ще сезира прокуратурата за допуснатото грубо нарушение на Закона за устройство на територията, който забранява използването на озеленени площи за други цели, и на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на градското обзавеждане, според която разрешенията за поставяне се издават от главния архитект, а не от кмета на общината, а площта на преместваемите конструкции не трябва да надвишава 4 кв.м.

Подписаното от кмета разрешение е от 20 май 2014 г. и е издадено в полза на местна фирма-доставчик на хранителни продукти за детски заведения, на която общината дължи пари. Година по-късно, през март 2015 г,. без търг или каквато и да е процедура за отдаване на имоти публична общинска собственост, с въпросната фирма е сключен договор за ползване на терена, върху който се твърди, че „е поставена временна постройка тип ЛОК“.

Изкопните работи обаче започват едва тази пролет и предизвикват спонтанната протестна реакция на местните жители. Хората са твърдо решени да не допуснат застрояването на тревната площ, и ще настояват виновните да понесат отговорност.

Цвета Караянчева ще внесе сигнал в прокуратурата и ще иска спешна проверка по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини