На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

С гладиаторски битки честват 30 години на Музея на мозайките

Илюстрация: Сайт на Община Девня

С гладиаторски двубои и военно-римски церемонии ще бъде отбелязано третото десетилетие от създаването на уникалния Музей на мозайките в Девня. Испорическите възстановки след официалните доклади ще бъдат изпълнени от добричкия клуб “Скития минор” на 21 май, когато че бъде честван юбилеят, съобщи за “Труд” уредникът Иван Сутев.

Музеят на мозайките е без аналог не само в страната, но и извън нея, заради т изключително запазените образци на римското мозаечно изкуство,които се намират там, където са били открити -в антична сграда от края на III и началото на IV в . Сегашната реставрирана сграда е по проект на арх.Камен Горанов. Мозайките са истински шедьоври, изпълнени в 16 различни цвята от четири основни материала -мрамор, варовик, печена глина и стъклена паста- смалта. Изобразените сюжети са предимно свързани тематично с гръцката митология. Една от най-интересните мозайки е отрязаната глава на горгоната Медуза, поставена върху щита на богинята Атина Палада.

Музеят на мозайките в Девня е един от 100-те национални туристически обекта и затова се посещава от много българи. Тази година очакванията са свързани с увеличаване на посещаемастта на руско говорящи туристи, тъй като през миналата година е отбелязан 50 % техен спад . Билетите за възрастни са по 4 лева, а за деца двойно по-малко.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.