С гладиаторски битки честват 30 години на Музея на мозайките

Илюстрация: Сайт на Община Девня

С гладиаторски двубои и военно-римски церемонии ще бъде отбелязано третото десетилетие от създаването на уникалния Музей на мозайките в Девня. Испорическите възстановки след официалните доклади ще бъдат изпълнени от добричкия клуб "Скития минор" на 21 май, когато че бъде честван юбилеят, съобщи за "Труд" уредникът Иван Сутев.

Музеят на мозайките е без аналог не само в страната, но и извън нея, заради т изключително запазените образци на римското мозаечно изкуство,които се намират там, където са били открити -в антична сграда от края на III и началото на IV в . Сегашната реставрирана сграда е по проект на арх.Камен Горанов. Мозайките са истински шедьоври, изпълнени в 16 различни цвята от четири основни материала -мрамор, варовик, печена глина и стъклена паста- смалта. Изобразените сюжети са предимно свързани тематично с гръцката митология. Една от най-интересните мозайки е отрязаната глава на горгоната Медуза, поставена върху щита на богинята Атина Палада.

Музеят на мозайките в Девня е един от 100-те национални туристически обекта и затова се посещава от много българи. Тази година очакванията са свързани с увеличаване на посещаемастта на руско говорящи туристи, тъй като през миналата година е отбелязан 50 % техен спад . Билетите за възрастни са по 4 лева, а за деца двойно по-малко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България