Училището в Свети Влас на 110 години

Училището "Св. св. Кирил и Методий" в Свети Влас чества 110 годишен юбилей. В чест на празника от месец насам се организират състезания, изложби, конкурси по рисуване и писане на приказка.

Ученици са преписали части от Паисиевата история с мастилница и писалка, но кулминацията ще е в сряда, когато в Амфитеатъра на Влас ще бъде изнесен празничен концерт.

Поканени са бивши ученици на училището, които ще се стекат от всички краища на България и света, каза директорката Чубрина Стефанова. В момента в школото учат 163 ученика, от които 20 русначета, тъй като в града за постоянно са се установили да живеят много руски граждани.

Придобивките в чест на юбилея са нова читалня и проекта - уникално творческо пространство "Пет стаи". Той съвместява класна стая и стаи за игри, танци и музика. Последният елемент е "Огледална стена" с геометрични фигури, създаващ чувство за лабиринт.

"Целта е да се даде възможност на децата да общуват по нов начин. Стремим се да провокираме у тях творческото начало", коментира директорката Чубрина Стефанова.

Училището е създадено през 1906 година с един учител за четири отделения. Било е измазано с кал, спомнят си местните хора. 30 години по- късно жителите на Свети Влас с доброволен труд, построяват нова училищна сграда, а най- новата е открита през 1996- та, когато от начално училището се преобразува в основно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони