Велико Търново е сред трите града в България с положителен прираст

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново е сред трите града в България, в които е отчетен положителен миграционен прираст и увеличаващо се население. Това показват данните от изследване на Националния статистически институт и Евростат, подкрепено от Европейската комисия.

Проучването е проведено в 18 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Видин, Стара Загора, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново и Враца. Около тях се формират 17 ареала (зони на влияние). Градовете обхващат 25,1% от територията на страната, а в тях живее 58,2% от населението.

Само в три от ареалите миграционният прираст е положителна величина - София (5%), Велико Търново (1,35%) и Варна (0,48%). По нарастване на населението старопрестолният град заема първото място в Северна България.

Проучването показва също, че средната възраст на населението във Велико Търново е сред най-ниските в страната. По този показател Благоевград е на първо място /39 години/, а старата столица се нарежда на второ място с 39 години и осем месеца. В 11 от градовете средната възраст на населението е между 40 и 41 години, а Враца, Добрич и Русе надхвърлят тази граница. Най-възрастно е населението в Плевен и в Перник.

Велико Търново е с добри показатели и по отношение на раждаемостта, като нейният коефициент е в границите между 9,1 и 10%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини