Селфитата "разказват" много на педофилите

Преди да публикувате нещо в интернет, помислете. Не популяризирайте днес това, което ще искате да изтриете утре. То не изчезва. Внимавайте с модерните напоследък селфита. Тези и още много предупреждения отправи към ученици в Шумен преподавателят по национална сигурност Любомир Тулев.

По инициатива на общината и СОУ"Панайот Волов" в града гостуваха и председателят на Международната академия за обучение по кибер разследвания Албена Спасова, Явор Колев, завеждащ сектор Борба с компютърните престъпления в ГДБОП и Борислав Сестримски, експерт по информационна сигурност.

При модерните селфита днес тийнейджърите мислят повече как са излязли, а не обръщат внимание, че фона дава много информация за самите тях и така те стават лесна жертва. Зад тях обикновено е училището или жилищния блок с номер. А педофилите проследяват всеки детайл, те са големи манипулатори и добри психолози, каза Тулев. И очерта профила на залитащите по деца по статистически данни - бял мъж, на възраст 25-45 г., но напоследък тенденцията е на драстично намаляване на възрастта на тези извършители. Освен това, характерен е среден до висок стандарт на живот и професионална заетост, свързана с деца.

Според проведено анкетно проучване, много малка част от децата казват, че са срещнали в интернет снимки със сексуално съдържание, като 33% от тях споделят това с приятелите си. Само 9% казват на родителите, а 11% на органите на реда или горещи телефонни линии. Шуменските децата видяха и много онагледяващи клипове в подкрепа на думите на специалистите.

СОУ "Панайот Волов" в Шумен е единственото, което предлага обучение в паралелка "защита на информацията и национална сигурност" след 7 клас.

Коментари

Задължително поле