20 хил. лв. откраднаха от каса на хотел в Сапарева баня

Учителка постави световен рекорд за правене на глинени купички

Изправят на съд двама извършители на данъчно престъпление Щетите за държавната хазна са за близо половин милион лева

Тръгва нова процедура за избор на шеф на СГС

Изпращат пенсиите след 8-ми май

Предупредиха евреите в Германия да не ходят с кипа

Пожар изпепели гаражи и офис на ДПС в родното село на Карадайъ

Вижте някои от обясненията за фантастичната форма на Кейт след раждането

Екоминистерството: Спазвайте противопожарните правила в защитените територии

Апелативният съд в Търново гледал за година 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници Пандисчия мотивирал иска си за свобода с Удостоверение от курс за умение за мислене

Война на световете Подиграва ли се поетът Петър Чухов с литературната памет на Вапцаров?

49 филма ще бъдат представени на кинофестивала „Златна липа“

Мая Манолова: Високите сметки за март кредитират безлихвено “Топлофикация София”

Армията праща танкове, ракети и изтребители за парада на 6 май

Две нови пожарни в помощ на горските от Североизтока

Селфитата “разказват” много на педофилите

Преди да публикувате нещо в интернет, помислете. Не популяризирайте днес това, което ще искате да изтриете утре. То не изчезва. Внимавайте с модерните напоследък селфита. Тези и още много предупреждения отправи към ученици в Шумен преподавателят по национална сигурност Любомир Тулев.

По инициатива на общината и СОУ”Панайот Волов” в града гостуваха и председателят на Международната академия за обучение по кибер разследвания Албена Спасова, Явор Колев, завеждащ сектор Борба с компютърните престъпления в ГДБОП и Борислав Сестримски, експерт по информационна сигурност.

При модерните селфита днес тийнейджърите мислят повече как са излязли, а не обръщат внимание, че фона дава много информация за самите тях и така те стават лесна жертва. Зад тях обикновено е училището или жилищния блок с номер. А педофилите проследяват всеки детайл, те са големи манипулатори и добри психолози, каза Тулев. И очерта профила на залитащите по деца по статистически данни – бял мъж, на възраст 25-45 г., но напоследък тенденцията е на драстично намаляване на възрастта на тези извършители. Освен това, характерен е среден до висок стандарт на живот и професионална заетост, свързана с деца.

Според проведено анкетно проучване, много малка част от децата казват, че са срещнали в интернет снимки със сексуално съдържание, като 33% от тях споделят това с приятелите си. Само 9% казват на родителите, а 11% на органите на реда или горещи телефонни линии. Шуменските децата видяха и много онагледяващи клипове в подкрепа на думите на специалистите.

СОУ “Панайот Волов” в Шумен е единственото, което предлага обучение в паралелка “защита на информацията и национална сигурност” след 7 клас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.