И отец Боян Саръев подкрепи кампанията "Топъл обяд" на братята д-р Енчеви

Отец Боян Саръев е поредната обществена личност, която подкрепи благотворителната кампания "Топъл обяд" на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Заедно с неговия председател д-р Невен Енчев и брата му близнак - пластичния хирург д-р Ангел Енчев, отец Саръев раздаде във вторник топла храна на нуждаещи се пред болница "Медлайн" в Пловдив.

"Помощ, дадена навреме е двойна. Много по-ценно е човек да получи купичка супа, когато е в трудно положение, отколкото тави с кебапчета и кюфтета, когато се е замогнал", коментира свещеникът, който не скри възхищението си към благородната инициатива на Ордена, която се поддържа повече от 1,5 година.

Д-р Невен Енчев и отец Саръев се договориха от юни да стартират реализацията на съвместни социални проекти, като първата благотворителна акция ще е навръх Еньовден - 24 юни. Тогава екипи на верига болници "Медлайн" ще проведат безплатни прегледи за 100-те социално слаби, които храни всеки ден в Кърджали Движението за християнство и прогрес "Свети Йоан Предтеча" с председател отец Боян Саръев. Ортодоксалният орден ще направи и парично дарение на организацията, чиято основна цел е да върне в християнската вяра потомците на ислямизираните българи.

"Всички правителства носят срама и позора, че докараха българите до бедност и мизерия. Винаги когато наблюдавам гледки на мизерия, на безхлебие, на хора, които настървено ровят в кофите за боклук, за да открият нещо за ядене, се сещам за стиховете на Иван Вазов: "Човекът словесни паднал е до скота". Абсолютно престъпление е да оставиш човек да стигне до това състояние и всеки трябва да носи отговорността за това. Не мога да гледам как българският народ е паднал до такава мизерна гледка и дори работещи са в затруднено положение, защото са оставени от управляващите на символични възнаграждения. За да оцелеят, хора в Родопите продават своите имоти. Правителството трябва да обърне повече внимание на икономиката, селското стопанство и на бита на хората в Родопите", категоричен е отец Саръев.

Той изрази тревогата си от засилващата се ислямизация в Родопите. По думите му българо-мохамеданките в Мадан и Рудозем носели забрадки, защото за това им давали пари. Според него няма нищо лошо мюсюлманките да носят бурките си вкъщи или в джамията, но това не трябва да става на обществени места - училища и административни сгради.

"Зад една бурка може да се крие и най-опасният терорист, способен да избие десетки в името на вярата си. Затова църквата трябва да е по-активна у нас и да действа сред хората", смята отец Саръев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони