Езерото Грюнер в Австрия е под заплаха заради уриниращи туристи

Снимка: wikipedia.org

Езерото Грюнер в Австрия е заплашено да загуби чистите си изумрудени води заради по-горещото време през последните години, комбинирано с това, че туристите постоянно уринират в него, съобщава The Local, предаде "Фокус".

Езерото е посещаемо от голям брой туристи и е особено полулярно сред гмуркачите , защото всяка година то наводнява околността, покривайки дървета, пейки и мостове, създавайки временен морски свят. Езерото бе обявено дори за най-красивото място в Австрия през 2014 г.

Местните жители споделят, че водите стават все по-мътни заради повишеното равнище на водорасли. Смята се, че причината за нарастването на популациите им се дължи на топлите зими и на големия брой туристи, които посещават мястото.

„Големият туризъм и липсата на тоалетни са причини за това“, смята Хуберт Шулцер от местната планинска спасителна служба. Той добави, че миналата година 100 хил. туристи са посетили езерото. От началото на годината на плувци и гмуркачи е забранено да влизат в езерото, за да бъде запазено качеството на водата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм