Областният управител на Благоевград за инцидента в "Ораново": Всички необходими представители на държавните институции са на място

Снимка: Областна администрация Благоевград

Всички държавни институции, които имат отношение към инцидента в рудник „Ораново“ са на място, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който се намира на място, предаде ‘‘Фокус’’.

Той обясни, че към този момент специалистите извършват огледи на място. Засега се знае, че около 04:00 часа тази сутрин се е струпала скална и земна маса. На място са представители от Дирекция „Инспекция по труда“-Благоевград, минни инженери от Кюстендил и представители от Министерството на енергетиката.

Един от двамата пострадали - 42-годишният миньор Йордан Петров, вече откаран в "Пирогов". 

„Всички експерти са в самия забой. Образувано е дознание от служители на МВР и Прокуратурата. Иззети са необходимите документи“, допълни Бисер Михайлов. Според областният управител не се е извършвал добив на въглища като след инцидента е спряна напълно дейността в рудника.

В момена тече проверка и за изпълнението на даваните в предишни периоди предписания на рудник „Ораново”, каза директорът на Инспекция по труда - Кюстендил инженер Валентин Златински.

По данни на Инспекцията последната проверка в рудника е била извършена на 20 и 21 април.

 „Тази проверка все още тече, имали сме забележки и са дадени предписания”, каза инженер Златински.

Предписания относно състоянието на крепежите са давани и преди. Трудовите инспектори, които са на мястото на инцидента, ще проверяват изпълненията на дадените предписания, те трябва да установят и причините за случилото се обрушване, както и всички детайли около инцидента в рудника при който пострадаха двама души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини