Река Места и родните власти спрели главатаря на атентатите в Париж

Разкрити записи на телефонни разговори, проведени между терориста Абделхамид Абауд, сочен за главен отговорник за атенатите в Париж, и негови съучастници, хвърлят нова светлина върху планирането и осъществяването на атаките.

Според френски следователи, цитирани от Le Parisien, Абауд е използвал гръцки номер и фалшива самоличност - Абу Омар. Подвизавайки се като Омар, той е провел няколко телефонни разговора със съконспираторите си относно преминаването му през Европа, което било планирано да се случи през българо-гръцката граница.

Река Места обаче осуетява плановете на терориста :

"Има проблем с нивото на реката. Българите пуснаха вода. Опитахме се. Плувахме. Трябва да се върнем, разбираш ли?", казал Абауд в телефонен разговор от 17 декември 2014г.

Месец по-късно, на 2 януари 2015 г., в друг разговор по телефона със свой съучастник, той съобщава, че е спрян на летище: "Да, задържаха ме. На летището. Разбраха, че това не съм аз.", цитира го белгийският вестник La Libre Belgique.

Тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, разкрити във вторник, втория ден от съдебния процес срещу 16 члена на джихадистка група във Вервие, Белгия, вероятно свързана с "Ислямска държава". През ноември миналата година Абауд бе главен ръководител на атентатите във френската столица и бе убит при операцията на френските специални сили в "Сен-Дени".

Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ИД в Европа. Според разследването терористите от Вервие, обезвредени с общи усилия на службите на Белгия и Франция, са подготвяли изработката на бомба и са били "зачатъка" на последвалите атентати в Париж и Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят